Jonáš Bartoš
9. srpna 2022 • 21:50

SESTŘIH: Plzeň – Tiraspol 2:1. Viktorii od Ligy mistrů dělí už jen Karabach

Vstoupit do diskuse
29
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Plzně postoupili do závěrečného play off Ligy mistrů. Úřadující čeští šampioni v domácí odvetě 3. předkola porazili Tiraspol 2:1 a zopakovali výsledek z úvodního utkání v Moldavsku. O postup do základní skupiny milionářské soutěže už je dělí jen souboj s Karabachem.



Plzeňští trenéři zopakovali sestavu z prvního duelu, kde systém na dva hroťáky a Sýkorou na levém obránci klapl výborně. Odvážný plán domácím vyšel znovu dokonale – Sýkora na svém postu válel, suverénně pokrýval Pernambuca – jediné, co šikovný levák v první půli vymyslel, byl faul na plzeňského odchovance za žlutou. Ještě lepší partii odehrál Jan Kliment, západočeský hrdina úspěšných týdnů.

Po opatrné desetiminutovce nachystala Plzeň svému sokovi drtivý úder. Kliment skvěle zapracoval na pravé straně hřiště. Udržel balon pro Kopice, ten předal Buchovi a v rychlém sledu pokračovala kombinace na Chorého. Vysoký hroťák přiťukl svému parťákovi a Plzeň šla do vedení. Kliment vstřelil už čtvrtou soutěžní branku v dresu Viktorie, potřeboval na ně pouhých pět zápasů.

V Plzni mohlo být ještě veseleji. Ve 26. minutě Mosquera parádně nacentroval, bránící stoper Evangelou nezvládl situaci a zatahal Chorého za dres – jasná penalta. Faulovaný hráč a úspěšný exekutor v předchozích kvalifikačních duelech ale situaci neustál, mířil těsně vedle levé tyče. Případný dvoubrankový náskok už mohl zápas rozhodnout. 

Start druhé půle nachystal domácím nepříjemný šok. Ouattara pláchl po pravém křídle, míč se při bránění dostal na ruku Milana Havla - opět jasná penalta a k tomu žlutá pro domácího obránce. Rasheed se na rozdíl od Chorého nemýlil a bleskově srovnal na 1:1.

PRVNÍ DOJEM: Vrba Vrbovi, zeď Staňkovi. Rozhodlo i střídání, klíčová výhra pro Šádka
Video se připravuje ...

V 51. minutě výborně zakročil Staněk, o minutu později znovu – poprvé vytáhl dalekonosnou puklici, podruhé nebezpečnou Outtarovu hlavičku zblízka. V tu dobu se dostala Plzeň pod drtivý tlak, naopak technicky zdatným borcům Šeriffu narostl hřebínek. Staněk si navíc řekl o ošetření, protřepával si bolavé rameno.

Minuty v zaplněné Doosan Areně utíkaly pro domácí sakra pomalu. Západočeši nedokázali pokrýt balon a dát vydechnout přetížené obraně. Kritické situace zachraňoval Staněk, jinak mohla celá partie pro Viktorii dopadnout úplně jinak.

Jenže kritické chvíle český šampion ustál. Trenér Bílek zamíchal sestavou - Kliment přepustil místo Liboru Holíkovi, aby Západočeši zpevnili střed hřiště – krajní obránce se zasunul na pravou stranu, Havel šel doleva a Sýkora na své obvyklé podhrotové místo. Ve chvíli, kdy bylo Plzni nejvíc ouzko, Buchův přetažený roh si našel Mosquera a vstřelil důležitý a vítězný gól. 2:1.

Závěr se dohrával za ohromných ovací nadšeného publika. V Plzni je co slavit, klub se po tříleté odmlce dostává ke kýženým evropským metám. A minimálně 211 milionů je v tuto chvíli doma.

Góly

Domácí: 10. Kliment, 62. Mosquera

Hosté: 47. Rasheed

Sestavy

Domácí: Staněk – Havel, Pernica, Hejda (C), Sýkora (90. Trusa) – Kopic, Bucha, Kalvach, Mosquera (90. Pilař) – Kliment (58. Holík), Chorý (72. Dedič).

Hosté: Abalora – Renan Guedes, Evangelou, Kiki (C), Kpozo – Mudasiru, Badolo (69. Botos), Kyabou– Pernambuco (46. Tejan), Rasheed, Ouattara (79. Julien).

Karty

Domácí: Havel, Dedič

Hosté: Pernambuco, Evangelou, Evangelou

Rozhodčí

Grinfeeld – Hassan, Yarkoni (všichni IZR).

Stadion

Doosan Arena, Plzeň

Návštěva

10770 diváků

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Šeriff Tiraspol: bohatý úkaz z chudé země. Zkušenosti mají obě S i Zlín
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
29

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud