Rady a tipy, 18. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Chodíte do práce a váš pejsek zůstává doma dlouho sám? Máte výčitky, že se doma nudí a přemýšlíte nad pořízením dalšího chlupatého kamaráda? Je to jistě dobré řešení, ale jen v některých případech.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Sám doma

Pes, pokud je sám doma, většinou po celý čas odpočívá nebo spí. Samozřejmě není vhodné jej nechávat o samotě déle, než je nutné, ale pokud netrpí separační úzkostí (úzkostí z odloučení) a je na takové situace zvyklý, nevnímá samotu jako nic špatného.

Pořízením dalšího pejska předpokládáme, že si spolu budou v tuto dobu hrát a krátit si tak čas vaší nepřítomnosti. Psi si jistě najdou způsob, jak se společně zabavit. Většinou to ale netrvá dlouho a oba si nakonec stejně raději lehnou a čekají v klidu na váš příchod. Určitě je však přítomnost toho druhého natolik uklidní, že čas o samotě stráví v dobrém rozpoložení a mnohem rychleji jim uteče.

Pes jedináček

Pejsek, který vyrůstá od mala jako jediné zvíře v domácnosti, bude vnímat příchod nového mazlíčka jako velkou změnu. Z ničeho nic má sdílet své teritorium s někým dalším, což může mnoha psům činit problém. Proto by seznamování mělo probíhat postupně, aby si na sebe pejsci zvykli, a vy jste mohli pozorovat, jak se v přítomnosti druhého psa chová váš mazlík.

To, jak bude váš pes reagovat na dalšího psa v domácnosti, lze vyzkoušet například tak, že poskytnete dočasný domov pejskovi v nouzi. Když si navzájem sednou, není nic krásnějšího, než osamocenému nešťastníkovi dát teplo domova.

Může se stát, že si váš pes na nového člena nezvykne a bude trpět namísto toho, aby si užíval chvíle s kamarádem. I z toho důvodu je vhodnější nepořizovat nového pejska bez rozmyslu.

Vhodný kamarád

Při zvažování pořízení dalšího psího stvoření je nutné brát v potaz povahu obou psů. Pokud je náš pes agresivní vůči zvířatům a těžko snáší změny, je více než jasné, že první společné chvíle nebudou nic příjemného. Je třeba se na konflikty předem připravit a ještě lépe jim předcházet. Mnohdy se však situace po nějaké době uklidní a psi si na sebe zvyknou. Ze zdánlivých protivníků se pak mohou stát nerozluční přátelé.

Pohlaví psů je také důležitým faktorem, co ovlivňuje případné soužití. Obecně se příliš nedoporučuje kombinace dvou fen. Dva psi jsou lepším řešením a ideálem je pes a fena, kdy je však potřeba předejít nechtěných štěňátkům. To lze vyřešit hlídáním či oddělováním zvířat v období hárání feny nebo kastrací jednoho z nich.

Výhody více psů

Pes je společenské zvíře a přirozeně žije ve smečkách. Při správném přístupu můžete pořízením dalšího psa zajistit vašemu čtyřnohému příteli kvalitní a šťastný život. Může mezi nimi vzniknout velice silný vztah, budou si spolu hrát, dovádět a prožívat různá dobrodružství.

Mít více psů naráz mnohdy není procházka růžovou zahradou. Nevýhodou může být například to, že se psi navzájem naučí zlozvyky a jejich výchova tak bude náročnější. Složitější také může být samotná péče o ně, venčení a společné aktivity. Vždy ale záleží na vašem přístupu a preferencích.

Autor článku: Lenka Šmídová