Hlavní obsah

Rusko dělá po útoku na Krym mrtvého brouka, ukázalo by totiž slabost své obrany

Washington/Moskva

Rusko neobviňuje Ukrajinu z útoku na leteckou základnu Saki na Krymu, protože by tím přiznalo slabost své protivzdušné obrany, uvedl washingtonský Institut pro studium války (ISW). Míní, že ruské tvrzení o neopatrné manipulaci s leteckou výzbrojí neobstojí, protože exploze nastaly na dvou místech. Ruská propagandistka Margarita Simonjanová ale mluví otevřeně o sabotáži.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Výbuch na ruské vojenské základně na Krymu při pohledu z pláže Saky

Článek

„Současné výbuchy ve dvou různých objektech skutečně vylučují oficiální ruskou verzi příčiny požáru, ale nevylučují diverzi nebo dálkový raketový úder,“ uvedl ISW ve své analýze.

Podle ISW mohli Ukrajinci upravit své protilodní střely Neptun, které potopily křižník Moskva, k útokům na pobřežní cíle. Tak to dělají i Rusové se svými protilodními střelami a střelami země vzduch, které používají k útokům na ukrajinské pozemní cíle, a to kvůli tenčícím se zásobám protizemních střel. Současně ale uvádí, že tuto hypotézu nic nepotvrzuje.

Ruská novinářka a propagandistka Kremlu Margarita Simonjanová tvrdí, že zdroje z místa uvádějí, že za útokem byla sabotáž a nešlo o útok ze vzduchu.

Na ruských vojenských blozích se spekuluje, že Ukrajina mohla použít balistické střely ATACMS vypalované z raketometů HIMARS, ale ISW popírá, že by tyto střely Ukrajinci navzdory žádostem dostali. Mají dostřel 300 km a mohly by zasáhnout základnu.

Ukrajinci ale mají jiné střely, které jsou ráže 227 a mají dostřel jen okolo 70 km. Další využívané rakety Točka-U mají dostřel 120 km. Protilodní střely Neptun ale mají dosah 280 km, čili upravené na pozemní cíl by na základnu doletěly.

Šňůra nepravdivých ruských tvrzení

ISW upozornil, že ruská oficiální tvrzení nejsou pravdivá ani v jiných aspektech. Rusko uvedlo, že požár vzniklý nedodržováním požárních předpisů při manipulaci s municí nezpůsobil žádnou škodu na letecké technice, ale záběry na sociálních sítích zachycují hasiče, jak hasí hořící letadlo.

Na Krymu hoří ruská letecká základna

Evropa

Zatímco ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že si exploze munice na základně, kde se vyzbrojují letadla k útokům na Ukrajinu, nevyžádala žádné zraněné, ruské ministerstvo zdravotnictví přiznalo pět zraněných civilistů.

Místní orgány později uvedly jednoho mrtvého z řad civilistů a devět zraněných, včetně dvou dětí. Agentura TASS ve středu dopoledne uvedla, že zraněných je 13.

Ukrajina se nehlásí k odpovědnosti za výbuchy na Krymu

Evropa

Šéf Krymu Sergej Aksjonov prohlásil, že bylo evakuováno jen pár obyvatel z domů u letiště, ale sociální sítě zachycují kolony aut na ucpaných příjezdech ke Krymskému mostu a odjezdy několika malých autobusů zřejmě s evakuovanými.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám