Hlavní obsah

Stanjura: Zvažujeme válečnou daň

Šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) je proti sektorové dani, nebrání se ale dani válečné. Ve vysílání CNN Prima News dokonce uvedl, že ji vláda vážně zvažuje v okamžiku, kdy mají firmy mimořádné zisky, a to nikoli kvůli lepším službám, ale z „důvodů vnějších okolností“.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Článek

„Jsem proti klasické sektorové dani, kdy se na nějaký sektor uvalí daň. Věc, kterou vážně debatujeme, je ale válečná daň,“ oznámil Stanjura.

Ve vysílání uvedl, že ji vláda již zvažuje. „Tedy, že bychom ji zavedli v okamžiku, kdy mají firmy mimořádné zisky, a to nikoliv kvůli lepším službám, produktům či více zákazníkům, ale z důvodu vnějších okolností,“ dodal ministr financí.

Na důchody sahat nebudeme, odmítl Stanjura Kalouska

Domácí

Zdůraznil také, že se to dotkne velmi úzké skupiny lidí, konkrétnější ale být nechtěl. „Nebudeme zvyšovat daně z příjmu pro zaměstnance ani pro živnostníky ani pro firmy a ani (nebudeme zvyšovat) DPH. Bude to pro velmi omezený počet firem,“ zdůraznil.

Rozhodne se do 10. září 

Rozhodnout by měl kabinet zhruba do 10. září. „Pak to případně legislativně navrhneme. Posoudit to ale bude muset dále Poslanecká sněmovna a posléze i Senát,“ nastínil.

Vládní plán se ale příliš nezdá opozici. Pokud by byla válečná daň zavedena u energetického sektoru, 1. místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček by to považoval za čirý populismus.

A nesouhlasí ani SPD. „Zvyšovat či zavádět nové daně bychom měli až v situacích, kdy už nám nezbude nic jiného. Je tu mnoho jiných variant,“ uvedl šéf poslaneckého klubu hnutí Radim Fiala.

Rakušan: Je potřeba víc zdanit energetické firmy

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám