Spojte se s námi


Hokej

Tribuny v Edmontonu zejí prázdnotou, fanoušky netáhne ani domácí Kanada. Důvodů je víc

Na kanadské poměry jev velmi nevídaný. Říká se, že hokej je v Kanadě něco jako náboženství. Pomineme-li slavnou NHL, visí v závěsu oblíbenosti juniorský šampionát. Jenomže ejhle! Je léto a najednou přestali nadšenci v Edmontonu chodit do kostela. Letošní šampionát si do své historie odnese velmi nelichotivá čísla návštěvnosti.

Publikováno

dne

Na kanadské poměry jev velmi nevídaný. Říká se, že hokej je v Kanadě něco jako náboženství. Pomineme-li slavnou NHL, visí v závěsu oblíbenosti juniorský šampionát. Jenomže ejhle! Je léto a najednou přestali nadšenci v Edmontonu chodit do kostela. Letošní šampionát si do své historie odnese velmi nelichotivá čísla návštěvnosti.

Začalo to prvním zápasem mezi českým a slovenským týmem. Záběr kamery na tribuny mnoha fanouškům hokeje vyrazil dech. Je tam vůbec někdo? Ale ano, tam vlevo nahoře jsou dva! A skoro nic víc.

Ovšem, žádnou paniku, říkali si televizní reportéři. Je poledne, venku je hezky, v prvním dni navíc nehraje ani domácí Kanada. Čísla půjdou nahoru. Vždyť Edmonton je hokejové město, cestu si najdou.

Oficiální statistika návštěvnosti na československé derby činí 430 diváků. Na další zápas Lotyšsko – Finsko 376 diváků. Jenomže ani tahle čísla nejsou podle očitých svědků moc přesná. „Tahle statistika zahrnovala i všechny skauty, včetně hráčů a trenérů na střídačce,” psal na Twitteru jeden fanoušek, který byl na místě činu.

Na řadu přišly zámořské celky, konečně by to mohlo vypadat lépe. Jenomže utkání USA – Německo navštívilo 829 fanoušků. A teď dáme na kanadský dort třešničku, duel domácí Kanady s Lotyšskem navštívilo oficiálně 2.779 diváků. A to už přestává být sranda.

Některé duely připomínají dobu koronavirovou, kdy do ochozů nesměli diváci. I přes nejčernější scénáře se očekávalo, že bude plný dům alespoň na domácí zápasy. Vždyť je to pořád Kanada, země hokeji zaslíbená. Kvůli atraktivnímu juniorskému hokeji se zde mohou v zimních měsících lidé přetrhnout.

PĚT DŮVODŮ TRAGICKÉ NÁVŠTĚVNOSTI

Teplé počasí

Jenomže teď je léto. A nejednou přichází zjištění, že nejen hokejem je živ kanadský občan. „V Albertě je hezky jeden měsíc v roce, lidé vyráží na hory a k jezerům. Tak je nechte, ať si to užijí,” psal na Twitteru jeden z dalších fanoušků.

Teploty v těchto dnech šplhají v Edmontonu ke 30°C. Zatímco na přelomu prosince a ledna tam panuje opravdu tuhá a dlouhá zima, v srpnu jsou fanoušci zvyklí dovolenkovat. Na hokej nejspíš koukají pořád, ale vystačí si s televizním přenosem.

Nulová propagace

Podle místních obyvatel byste v předchozích týdnech vůbec nepoznali, že se nějaká velká hokejová událost chystá. Žádné billboardy, žádné reklamy. Pokud nejste zarytý fanoušek, který si veškeré události poctivě kroužkuje do kalendáře, o hokej na ledě v létě nezakopnete.

Vysoké vstupné

Pokud chcete nalákat diváky na tribunu, dejte symbolické vstupné a věnujte ho na charitu,” reagoval další fanoušek na nízká čísla návštěvnosti. Nejlevnější lístek na jednotlivé zápasy lze pořídit v přepočtu za nějakých 900 Kč.

Na domácí zápasy je to už přibližně 2.500 Kč. Dále se prodávají zápasy v balíčcích, které vyjdou výhodněji, ale málokterý fanoušek si v tomto období najde čas na všechny duely.

Sexuální skandály

Podle mnohých mají velký vliv na úbytek diváků i skandály sexuálního obtěžování a zneužití, které v posledních měsících hodně hýbou kanadským hokejovým svazem. Jedná se o události z roku 2003 a 2018, navíc se týkají zrovna juniorských reprezentačních týmů.

Mezi oběti sexuálních skandálů spadají i ženy. V roce 2018 mělo na hotelovém pokoji ve městě London v Ontariu znásilnit jednu dívku hned osm hráčů juniorského výběru. Případ z roku 2013 zase hovoří o znásilnění jedné ženy, která byla v pokročilém alkoholovém opojení, údajně až v bezvědomí. Obviněno bylo šest mladíků.

Tyto kauzy se v posledních měsících postupně nabalují na sebe, napadené ženy se rozhodly promluvit. Kanadský svaz se ale údajně rozhodl tyhle aféry řešit za zavřenými dveřmi, když zavedl finanční konto, ze kterého se snaží finančně odškodnit oběti těchto skandálů. 

Zase Edmonton 

Možná by měla IIHF popřemýšlet taky o místě konání. Aréna Rogers Place v Edmontonu se stala na poměrně dlouhou dobu prakticky jedinou destinací pro mladé hokejisty. Naposledy se konal šampionát na jiném místě na přelomu let 2019-2020, kdy turnaj hostila města Ostrava a Třinec.

Další rok se turnaj v Edmontonu odehrál bez diváků, jelikož platila v Kanadě nekompromisní koronavirová opatření. Ten další už probíhal s diváky, ale pro změnu celou show zrušila vlna Omicronu.

Na třetí pokus to mělo být právě teď, kdy si měl šampionát vynahradit těžké předchozí roky s plnými tribunami, ale bohužel je opak pravdou. Třeba se na celkové návštěvnosti podepisuje také fakt, že další juniorský šampionát na přelomu prosince a ledna proběhne opět v Kanadě, jako poslední dva ročníky.

Fanoušci v Kanadě si pravděpodobně už tak nějak zvykli, že juniorský hokej patří k vánočnímu období. Přesto, pokud ani v zimě neuvidíme na tribunách nadstandardní čísla návštěvnosti, bylo by konečně načase posunout místo konání šampionátu zase o destinaci dál.

Zdroj: IIHF, Twitter

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.