Zdraví, 21. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Dopřáváte svému kočičímu miláčkovi občas i nějakou tu ochutnávku ze svého vlastního talíře? Pak si dejte pozor, abyste nevědomky kočce neublížili. Které „lidské“ potraviny by se do žaludku vašeho mňoukajícího mazlíčka neměly dostat?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Rozinky

Stačí několik gramů této pochoutky – a u kočky může dojít k vážnému selhání ledvin a úmrtí. Pokud máte podezření, že si váš miláček pochutnal na mazanci či jiné dobrotě s rozinkami, vyhledejte veterináře, nebo alespoň kočku pozorujte, zda u ní nenastanou známky otravy (slabost, malátnost, apatie, potíže s močením, nechutenství a průjmy).

Avokádo

Toto lahodné ovoce obsahuje persin – látku, jež je člověku prakticky neškodná, ale velmi nebezpečná domácím zvířatům, kočky nevyjímaje. Může u nich způsobit problémy s dýcháním, zažíváním, ale také se srdcem. Může se tak stát, že váš mazlíček za svůj mlsný jazýček a vaši nepozornost zaplatí i životem…

Cibule

Látky, jež tato oblíbená zelenina obsahuje, mohou u koček vyvolat závažné postižení červených krvinek a anemii. Váš mazlíček by se neměl dostat k cibuli syrové ani vařené či sušené (pozor, bývá často součástí kořenicích směsí).

Česnek

Působí u koček podobně jako cibule, jen je ještě nebezpečnější kvůli vysoké koncentraci škodlivých látek. Ačkoli se říká, že pokrmy s česnekem zvířata odpuzují, kočičí chutě jsou nevyzpytatelné, a tak musíte dát pozor, aby kočka přece jen neochutnávala.

Alkohol

Vtipná videa koček, které „potají“ upíjejí svým majitelům pivo či víno? Zas tak vtipná nejsou, když si uvědomíte, že už velmi malé množství alkoholu může u koček způsobit intoxikaci a závažné následky.

Kofein

Upíjet byste svého miláčky neměli nechat ani kávu nebo čaj. Kofein totiž způsobuje u koček vážnou dehydrataci, navíc ovlivňuje jejich nervový systém či srdce.

Čokoláda

Podobně jako u psů, i u koček by měla být čokoláda zcela zakázána. Kromě zmíněného kofeinu totiž obsahuje i teobromin, látku, jež je pro vaše domácí mazlíčky jedovatá a i v nikterak velkém množství dokáže kočku usmrtit.

Kosti

Kosti sice nejsou jedovaté, ale to neznamená, že pro kočku nepředstavují vážné nebezpečí. Nejenže ji mohou udusit, ale navíc často způsobují obstrukce ve střevech nebo protržení některé z části trávicího traktu.

Mléko

O alergii na laktózu u lidí se ví běžně, ale že jí trpí i kočky, to už mnoho lidí neví. Pouze koťata jsou schopná laktózu strávit, dospělí jedinci už ne. A tak Míce nebo Mourkovi mléko nenalévejte. Může u nich vyvolat silné průjmy, které vedou k dehydrataci a v těžkých případech i k úmrtí zvířete.

Další info: 15 Toxic Human Foods You Should Never Feed Your Cat; 15 Common Foods That Are Toxic to Cats

Autor článku: Petra Chmelová