Výšková tlaková níže nás ochrání před vedry i v dalších dnech, ale pak jí dojde dech
ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Nemá to smysl, vážně to nemá smysl. Vrátit se z roku 2090 a varovat před počasovým milníkem? Rozmohl se nám tady takový nešvar. Poslední dobou je internet plný údajných cestovatelů časem, kteří se vrátili z budoucnosti nás varovat. A v tomto případě je řeč o údajné cestovatelce, která si z 90. let 21. století vyrazila do 20. let 21. století a podle které za pár dnů, konkrétně v neděli 14. srpna 2022, jihovýchodní pobřeží Spojených států amerických zdecimuje hurikán milionté kategorie Saffirovy-Simpsonovy stupnice. No to určitě, ty nádhero. Nejenže je letošní sezóna v Atlantském oceánu zatím dosti pasivní (s dosavadními třemi tropickými bouřemi), ale v dohledné době ani žádný hurikán nevznikne. Někdo si asi zapomněl vzít prášky. Zajímavé je, že si ještě žádný návštěvník/ce z budoucnosti nevsadil/a tiket do loterie a neprožil/a tu poklidný důchod. Co z toho plyne? Je lepší věřit předpovědím počasí z přítomnosti než z budoucnosti.

A protože my jsme v přítomnosti, tak určitě nebude lež, že: Počasové tempo ve střední Evropě momentálně udává oblast nízkého tlaku vzduchu ve vyšších vrstvách atmosféry. Ve čtvrtek 11. srpna 2022 do Polska, ale i na Slovensko a východ Česka přinesla přeháňky a hlavně bouřky, z nichž některé s sebou přinesly i krupobití, třebaže ne ničivé. Na západě Česka zase bylo plno oblačnosti vysokého patra, která byla vcelku fotogenická. Jen se přiznejte, kdo si vyfotil mráčky? Podstatné je, že tato oblast nízkého tlaku vzduchu ve vyšších vrstvách atmosféry středoevropský vzdušný prostor ještě nějaký ten den neopustí. A to je fajn, protože nebýt jí, tak už se smažíme. Ne v pekle, ale v tropických teplotách. Nicméně to vypadá, že tam přeci jen skončíme. Jako v tropických teplotách, ne v pekle.

12. srpna: Do dopoledne až poledne převážně jasno až skoro jasno, následně lehčí promenáda zkondenzované vodní páry a po západu slunce se nejspíše vyčasí na jasno až skoro jasno, čili nastanou dobré podmínky pro pozorování Perseidů, či jak se jmenují ty padající hvězdy. Zaprší? Bez šance. Nejvyšší odpolední teploty okolo 23 až 27 °C, sem tam okolo 28 °C.

13. srpna: Sobota třináctého bude velmi podobná. S tím rozdílem, že ještě před východem slunce se od východu zatáhne vysokou oblačností, kterou později doplní i oblačnost nižších pater. Tentokrát raději počítejte s oblačností i ve večerních a nočních hodinách. To kdybyste náhodou plánovali „perseidové“ rande. Dokonce by mohlo sprchnout, ale jen skrze přeháňku či decentní bouřku, což je v praxi o ničem. Aneb mód Sahara pokračuje. Nejvyšší odpolední teploty v letních hodnotách, nejnižší ranní teploty kolem těch 17 až 13 °C.

14. srpna: Konec týdne nic přelomového nenabídne. To znamená zase modrá obloha a sluneční paprsky, ale i nějaká ta oblačnost, která nebude plýtvat vodou... Nejvyšší odpolední teploty v letních hodinách, nejnižší ranní teploty kolem těch 18 až 14 °C. Zkrátka jako přes kopírák.

15. srpna: Ojediněle bouřky, k tomu v maximu okolo 29 až 33 °C a v minimu kolem 17 až 13 °C. Je třeba uznat (ocenit), že noci a hlavně rána jsou relativně chladná, takže fungují jako 100% BIO, ECO a kdovíco klimatizace.

Cestování v čase (a kouzelným pilulkám) zdar!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru