Spojte se s námi


Motorsport

Osm závodů do konce. Sezona Formule 2 ještě nabídne velké drama, jak probíhala dosud?

Formule 2 má stejně jako zbytek startovního pole letní pauzu, a proto přichází čas na hodnocení dosavadního průběhu sezony. Ročník 2022 má za sebou už deset závodních víkendů a situace se začíná zajímavě dramatizovat.

Publikováno

dne

Formule 2 má stejně jako zbytek startovního pole letní pauzu, a proto přichází čas na hodnocení dosavadního průběhu sezony. Ročník 2022 má za sebou už deset závodních víkendů a situace se začíná zajímavě dramatizovat.

Stejně jako ve Formuli 3 mají mladí piloti k dispozici dva závody během víkendu, jeden sprint a jeden hlavní závod. V hlavním závodě je ale za suchých podmínek povinný pit stop. Po kvalifikaci se otáčí první desítka startovního roštu.

Pořadí šampionátu jezdců

Ve vedení šampionátu se drží Brazilec Felipe Drugovich se 180 body před druhým Théem Pourchairem z Francie. Ten má bodů 159. Třetí místo poté patří Loganu Sargeantovi z USA se 119 body a rovnou stovku má čtvrtý Brazilec Enzo Fittipaldi.

Z výkonů Felipeho Drugoviche je překvapen i komentátor F2 a F3 Jiří Košta. „Sice už od svého debutu v roce 2020 odváděl skvělé výkony, ale loni dost upadl. Proto mě překvapuje, že je v podstatě od úvodu sezony na čele šampionátu.“ uvedl exkluzivně pro Ruik.

Poslední víkend se mu ale vůbec nepodařil. Z maďarského Hungaroringu si odvezl pouhých sedm bodů, zatímco Pourchaire dvacet pět. Na výhru čeká Brazilec už od Monaka, na pódium od ázerbájdžánského Baku.

Překvapením sezony je rozhodně sedmý Ajumu Iwasa. Člen juniorské akademie Red Bullu zvítězil v hlavním závodě ve Francii a i v Maďarsku zaznamenal slušný počet bodů. Na první příčku sice ztrácí 90 bodů, jeho výkonnost se ale každým dnem zlepšuje a příští rok by se měl bez problémů udržet ve F2.

Naopak až na nižších pozicích najdeme dva talentované piloty, kterým byla věštěna velká budoucnost v královně motorsportu. „Největším zklamáním jsou pro mě letos určitě Jüri Vips (10.) a Liam Lawson (8.). Však podívejte, kolik závodů si sami pohřbili, navíc přišly i technické problémy v boxech apod.“ komentuje situaci Jiří Košta.

Estonec Vips navíc přišel o status juniora Red Bullu po incidentu, o němž jsme psali zde. Je také prakticky jasné, že příští rok nebude závodit ani v juniorské F2. 22 pilotů z 24 dokázalo získat body, s nulou jsou pouze Cem Bölükbasi a Amaury Cordeel.

Pořadí šampionátu týmů

Nejlepším týmem je po 20 závodech ART Grand Prix tvořený Théem Pourchairem a Frederikem Vestim. Francouzská stáj má 250 bodů a před druhým týmem Carlin má náskok 43 bodů. Pouhý bod za dvojicí Liam Lawson, Logan Sargeant je pár reprezentující stáj MP Motorsport, Felipe Drugovich a Clément Novalak.

Český tým Charouz Racing System si drží sedmou příčku. Pokud by ale vedle Enza Fittipaldiho seděl kvalitnější jezdec, mohl by tým Antonína Charouze útočit na pódiové příčky mezi konstruktéry. Nejhůř si vede nováček Van Amesfoort Racing, který získal pouhých 24 bodů.

Stejně jako F1 a F3 se sezona Formule 2 vrátí do akce na konci srpna v Belgii. Následně se piloti přesunou do Nizozemska, do Itálie a na závěr sezony do Abú Zabí. Ve hře je ještě mnoho bodů a boj o titul není ani zdaleka rozhodnutý.

Zdroj: FIA Formula 2

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.