Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Čí je svoboda?

Být free, svobodný, to je to, na čem je Amerika původně postavená a oč v jejím kolektivním podvědomí stále běží. Republikáni na to nikdy nezapomněli. O demokratech totéž říci nelze.

V tuto chvíli se vlastně zdá, že si svobodu pro sebe zabrala americká pravice. Drží si ji v ekonomice, volný trh je v angličtině také svobodný, free market. Pravice mluví o svobodě držet zbraně a svobodě říkat si, co chci, i když to někomu třebas vadí. V jednu chvíli to dospělo tak daleko, že George W. Bush přejmenoval hranolky z French fries na freedom fries, tohle lingvistické inženýrství se nicméně neujalo.

Levice naopak působí dojmem, že ji rétorika svobody spíše irituje. Ve zkratce, kde má pravice svobodu, má ona rovnost nebo férovost. Místo nespoutané energie spíše jemná síť pravidel a z nich plynoucí spořádanost. Byly samozřejmě časy, kdy svobodou šermovali také progresivisté, od Franklina D. Roosevelta až po orgie hippies. To už je ale dost dávno.

Nicméně časy se mění. Jak upozornil deník The New York Times, demokraté došli k názoru, že je načase vzít si základní americký pojem zpátky. Dokonce do té míry, že se levicové křídlo strany rozhodlo nabalit právě na obranu svobody celou nastávající předvolební kampaň. Dovedl je k tomu prý nešťastný zvrat ve sporu o potraty a následná zkušenost z úspěšného referenda v Kansasu. Ústředním tématem spojujícím všechny možné zájmy levicových frakcí by se tak nyní mohla stát „obrana svobod“ před utahovanou palečnicí konzervativního Trumpistánu.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].