„I bezdomovcům se žije lépe.“ Člen ruské armády odtajnil děsivé zákulisí války

Výsadkář Pavel Filatijev ve své knize popsal špatné podmínky v ruské armádě. Nejen kvůli nim podle něj narůstá mezi vojáky nespokojenost.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jak informuje server Daily Mail, třiatřicetiletý parašutista neměl na začátku ruské invaze tušení, že napadají Ukrajinu. Filatijev si uvědomil podle svých slov, že začala válka až v momentě, kdy ukrajinští vojáci začali střílet na ruská vozidla. On sám byl součástí skupiny, která dostala rozkaz jít do Chersonu. Ve své knize se výsadkář bohatě zmínil o podmínkách, které panují v ruské armádě. Rozepsal se o nepadnoucí uniformě, o zrezivělých zbraních a také o zdravotnicích, kteří neměli k dispozici injekční stříkačky ani léky proti bolesti.

Vojáci prý nevěděli, co se chystá

On sám odmítl přijmout použitou uniformu, která mu neseděla, a proto měl problematický vztah s velením. Jeho nespokojenost prohloubila také chvíle, kdy dostal před zahájením invaze zbraň, která byla rezavá. Před začátkem války cvičili někteří vojáci až na Krymu, kde spousta z nich kvůli nedostatečnému vybavení onemocněla. Co se chystá přitom nikdo nevěděl. Rozkaz ke sbalení přišel až 20. února. Tedy čtyři dny před zahájením ruské invaze na Ukrajinu.

Když je poté dovezli na místo, nikdo nevěděl, jestli střílí na Ukrajince, nebo na síly NATO. Během války čelili podle výsadkáře Rusové těžkým podmínkám. Museli si sami hledat jídlo, vodu, sprchy i místo na spaní. „Ani jsme nepotřebovali nepřítele. Velení nás dostalo do takových podmínek, že i bezdomovcům se žije lépe,“ cituje z knihy web Daily Mail. Filatijev nakonec ve válce skončil ze zdravotních důvodu. Teď lituje, že se vůbec ruské invaze do sousední země zúčastnil.

Blíží se konec?

„Neměli jsem žádné morální právo útočit na jinou zemi. Obzvlášť na lidi, kteří jsou nám nejbližší,“ cituje jeho vyjádření server Daily Mail. V knize také uvedl, že Ukrajince nepovažoval za nepřátelé a nepociťoval k nim žádnou nenávist. Podobně to mají mít i ostatní ruští vojáci, i proto u nich stoupá nespokojenost. Nesouhlasí podle výsadkáře s vládou, velitelem, prezidentem Putinem ani ministrem obrany, který nikdy v armádě nesloužil. „Začali jsme hroznou válku. Válku, ve které jsou zničena města a která vede ke smrti dětí, žen a starých lidí,“ popsal parašutista.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zničený ruský tank

Podle něj navíc ruská armáda nebyla na válku vůbec připravena. Dokazují to i nejnovější informace z fronty. Jak píše server iRozhlas, Moskva přišla od začátku konfliktu na Ukrajině nejméně o deset generálů. Velké ztráty má Rusko i na vojenské technice a výkon bojových sil se tak postupně snižuje. Jak dále píše web iRozhlas, tím dochází ke zvyšování tlaku na Putina, aby buď válku ukončil, nebo vyhlásil širší mobilizaci. K tomuto kroku ale zřejmě nepřistoupí a bude otázkou, jak dlouho dokáže Rusko ztráty vydržet.

Diskuze Vstoupit do diskuze
58 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články