Hlavní obsah

Jak prodloužit životnost sportovního oblečení

Pokud patříte mezi milovníky sportu, pak jistě víte, že k docílení požadovaného výkonu je zapotřebí nejen vůle, ale také správná sportovní výbava. Jak se správně starat o sportovní oblečení, aby vám vydrželo co nejdéle?

Foto: Profimedia.cz

Co dělat, aby vám sportovní oblečení vydrželo co nejdéle?

Článek

Výzkum společnosti Runners Need ukázal, že 44 % lidí neví, jak se starat o své sportovní oblečení. Téměř polovina z nás je zvyklá oblečení z funkčního materiálu prát společně s ostatními kousky z šatníku. To je ale také důvod, proč nám sportovní oblečení nevydrží tak dlouho, jak bychom chtěli. Jak se o něj správně starat?

Jak prát trička, legíny a kraťasy

Zapomeňte na vysoké teploty. Při praní sportovního oblečení vždy čtěte štítky, na kterých je napsáno, jakou péči produkty vyžadují. Pokud jste je již odstřihli a nejste si jisti, vsaďte spíše na nižší teplotu.

Potřebovat budete také detergent, který odstraní tělesný tuk a pot. Nedávejte ho ale příliš mnoho. Velké množství mýdla může na oblečení zanechat zbytky, které bakterie a plísně milují.

„Ideální je použít gel, který je přímo určený na praní funkčního oblečení. Pro dosažení nejlepších výsledků je pak dobré nenechávat buben příliš plný,“ radí odborník na běhání Christian Allen.

Běžecké oblečení by se také nemělo prát častěji než jednou týdně.

Sportovní podprsenky vyžadují speciální ošetření

Sportovní podprsenky mohou ztratit své podpůrné vlastnosti již po nešetrných 25 vypráních. Pokud jim chcete životnost prodloužit, perte je v ochranném sáčku na prádlo ve studené vodě a vyhýbejte se obloukem aviváži.

Zakázané je také používání bubnové sušičky, protože to má tendenci urychlovat degradaci elasticity.

Běžecké boty neperte v pračce

Baví vás běhat v jakémkoliv počasí a vaše běžecké boty podle toho také tak vypadají? Možná vás napadlo dát je do pračky, ale to rozhodně nedělejte, jinak hrozí jejich poškození.

Sportovní oblečení do každého počasí

Styl

To samé platí i pro fénování mokrých bot. Vysoká teplota fénu by mohla narušit elastická vlákna v botě a ty by se pak mohly smrsknout. Pokud potřebují boty vyčistit, použijte mýdlovou vodu a houbičku.

Důležitý je také správný výběr ponožek, které by měly být přímo určené na běhání. V opačném případě může dojít k prošoupání bot zevnitř.

Pohorky čistěte po každé túře

Pokud jste spíše turisté než běžci, pak budou vaše vycházkové boty nejspíše plné bláta a špíny. U těchto bot je důležitá důsledná péče po každém použití.

„Pomocí teplé vody a polotuhého kartáče smyjte veškeré bláto, trávu a písek, které se mohly nashromáždit ve vaší botě.

Vyplatí se také občas vyjmout vložku z obuvi a důkladně vyčistit vnitřek boty. Budete překvapení, kolik malých kamínků se uvnitř může nashromáždit, a následně porušit voděodolnou membránu,“ říká odborník na outdoorové oblečení Mark Skelton pro Stylist.

Aktivní léto aneb Sportovní oblečení pro ni i pro něj

Styl

Pokud jste během túry zmokli, nezapomeňte boty řádně vysušit, snížíte tak pravděpodobnost, že budou další den zapáchat nebo ztratí svůj tvar.

„Odolejte ale pokušení urychlit proces sušení tím, že boty umístíte vedle radiátoru, protože nepřiměřené horko může způsobit popraskání svrchního materiálu. Místo toho boty dejte do vyhřáté místnosti a vyplňte je starými novinami, které zvýší absorpci vlhkosti,“ dodává Skelton.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

V čem vyrazit na výlet do přírody

Příchod teplého počasí a období dovolených přímo vybízí ke strávení volného času v přírodě. Pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu je skvělým prostředkem...

Sportovní oblečení do každého počasí

Známé norské přísloví praví, že neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení. Pokud patříte mezi milovníky sportu, které od výkonů neodradí déšť ani zima,...

Výběr článků

Načítám