Končí zdražování hypoték? Expert naznačil vývoj úrokových sazeb do konce roku

Rozestavěný dům

Expert komentuje hypotéky

Úrokové sazby u hypotečních úvěrů opět mírně vzrostly. Možná se však dostaly do bodu, ze kterého by v dohledné době mohly zamířit opačným směrem. Nebo alespoň přestat stoupat. Myslí si to Radek Šalša, šéf komunikace České bankovní asociace. „Je naděje, že nabídkové sazby dosahují svého vrcholu,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zájem o nové hypotéky klesá. Podle Hypomonitoru České bankovní asociace se objem poskytnutých úvěrů na bydlení v červenci meziměsíčně snížil o třetinu, v meziročním srovnání byl propad ještě markantnější. „Tam je to o 70 až 73 procent. Je to hlavně kvůli vysokým úrokovým sazbám České národní banky, ale i kvůli nejisté ekonomické situaci,“ informoval Radek Šalša z České bankovní asociace (ČBA).

Průměrná úroková sazba u hypoték dosáhla v červenci 5,4 procenta, což bylo o 0,4 procentního bodu více než v červnu. Nabídkové sazby (ty, které banky aktuálně nabízejí na trhu) se však nacházejí výše, a to nejčastěji mezi šesti a sedmi procenty.

„V nabídkových sazbách ale už vidíme, že pravděpodobně dosahují svého vrcholu, protože Česká národní banka naznačila, že sazby už nebude zvyšovat nebo jen nepatrně,“ vysvětlil Radek Šalša. Šéf komunikace ČBA ale ve vysílání zdůraznil, že jde jen o odhad. „Nikdo nedokáže slíbit, že hypotéky by dražší být nemusely,“ dodal.

Šalša upozornil, že na českém hypotečním trhu je silná konkurence, což bankám brání v tom, aby sazby zvyšovaly neúměrně rychle a příliš vysoko. Přesto za hlavní faktor vývoje hypotečních sazeb považuje politiku České národní banky (ČNB). „Záleží hlavně na základní sazbě ČNB, ale také jejích limitech pro hypotéky,“ doplnil.

Češi zatím splácejí bez problémů

Podle něho je vidět pokles zájmu o hypotéky nejen na objemu půjčených peněz, ale také na počtu poskytnutých úvěrů. „V loňském roce se sjednávalo asi 9,5 tisíce hypoték měsíčně, dnes je to kolem 3,5 tisíce,“ přiblížil Radek Šalša. Podle něj jsou na zdražování hypoték asi nejvíce biti lidé, kteří mají rozestavěný dům a teď jim hypoteční sazby stoupají.

A přestože měsíční splátka u třímilionové hypotéky stoupla za poslední rok a půl o několik tisíc korun, zatím se to nijak neprojevuje na schopnosti Čechů hypoteční úvěry splácet. „Míra selhání úvěrů je zatím nejnižší v historii. Lidí, kteří mají problémy se splácením, je méně než jedno procento,“ komentoval překvapivý údaj Šalša. Podle něj ale banky mají zájem případné potíže se splácením s klienty řešit. „Banky určitě slyší na to, když klient přijde a řekne, že má problém. Banky se pak snaží klientům pomoci,“ dodal Radek Šalša.

Tagy: