Tragédie u Mont Blancu. Zemřela světová šampionka ve skialpinismu, smutní i ministryně sportu

Jedna z nejznámějších tváří skialpinismu Adele Millozová zemřela při výšlapu na masiv poblíž nejvyšší hory západní Evropy Mont Blanc. Teprve 26letá mistryně světa z roku 2017 byla nalezena bez známek života turisty ještě se svojí nejmenovanou společnicí v pátek.

Millozová už zanechala profesionálního skialpinismu před několika lety a momentálně absolvovala poslední fází výcviku na francouzské Národní škole lyžování a horolezectví v Chamonix, aby se stala certifikovanou vysokohorskou průvodkyní. Usilovala především o to, aby hory více „otevřela“ ženám. V pondělí měla absolvovat závěrečnou část, po které by dostala diplom. Byla by nejmladší průvodkyní ve své zemi.

Jenže došlo k pátečnímu neštěstí. Jeho příčina zatím není známá, ale jako nejpravděpodobnější varianta se jeví, že dvojice ztratila rovnováhu a upadla. Záchranáři poznamenali, že tragédie nesouvisela se sesuvem půdy, jak uvádí web La Depeche. Výstup na masiv Aiguille du Peigne pod Mont Blancem přitom pro někoho jako Millozovou neměl být problematický.

Podle odborníků jsou nyní Alpy vzhledem k rekordnímu suchu nebezpečnější, nicméně místo nehody nepodléhalo žádnému zákazu.

„Její úsměv a dobrá nálada budou pořádně chybět,“ vzkázala Francouzská horolezecká federace. Kondolovala také ministryně sportu a olympijských a paralympijských her Amélie Oudéa-Casteraová. „Jsem hluboce zarmoucena úmrtím šampionky ve skialpinismu Adèle Millozové pod Mont Blancem a ženy, která ji doprovázela. Vyjadřuji upřímnou soustrast její rodině, jejím blízkým a kolegům,“ uvedla.

Na největší úspěchy dosáhla Millozová v letech 2017 a 2018. Nejprve skialpinistický sprint ovládla na mistrovství světa, pak i na evropském šampionátu.

Tagy:
smrt Francie Alpy skialpinismus průvodce Olympijské hry tragédie horolezectví sport Paralympijské hry Chamonix-Mont-Blanc Mont Blanc Adele Millozová Adèle Milloz