Češi nakupují zbytečně draho. Řetězce je holí jak ovečky, říká ekonom a vysvětluje proč

Lukáš Kovanda

Češi si nechávají líbit zbytečně vysoké ceny v obchodech, shodli se ekonomové Lukáš Kovanda a Jana Matesová v nedělní Partii. Podle Kovandy dokonce mezi obchodníky existuje kartelová dohoda. Matesová si pak myslí, že někteří lidé jsou ochotní platit víc, protože mají našetřeno z doby pandemie.

Obchodní řetězce uměle navyšují ceny, tvrdí ekonomové. Češi tak za své nákupy utrácejí více, než by museli. „Nejlepší příklad jsou skutečně oděvy. Jejich ceny v západní Evropě nerostou. Řetězce, které u nás prodávají většinu oděvů, jsou zahraniční a u nás meziročně vzrostly ceny o 20 procent,“ uvedla ekonomka Jana Matesová. Dalším faktorem jsou podle Matesové potraviny, jejichž cenu zahraniční řetězce v Česku zvyšují mnohem více než ve svých domovských zemích.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda poznamenal, že se Češi s vyšší cenou smířili a obchodní řetězce toho zneužívají. „Je potřeba, aby lidé bedlivě sledovali, za co utrácí. Aby se nenechali, jako ty pověstné ovečky, holit od těchto ‚vykuků‘,“ uvedl v pořadu Partie.

Češi nemají zkušenost s inflací

Podle Jany Matesové Češi navzdory vysokým cenám nemají problém utrácet, protože mají úspory z pandemie nemoci COVID-19. Druhým faktorem je podle ní nedostatečná zkušenost Čechů s vysokou inflací. Tu obyvatelé Česka naposledy zažili v letech 1993 a 1998. „Byla vysoká, ale lidé měli obrovský motiv ustát tu transformaci. Opravdu naslouchali tomu ‚utáhneme si opasky‘ na jeden rok,“ popsala ekonomka rozdíl v chování lidí.

„Ono se to špatně prokazuje. Ale že jsou určité neformální dohody na ceně, to je zjevné. Určitý typ kartelové dohody tam existuje,“ nebojí se říct jasně Kovanda.

Česká národní banka očekává, že Česko bude z nejhoršího venku příští rok. Až v roce 2024 by se ale měla situace vrátit do předválečného normálu. Aktuálně je inflace v tuzemsku 17,5 procenta. Experti očekávají, že se vyšplhá až ke 20 procentům, než začne opět klesat.

Tagy: