Jurečka: Opozice je mimo realitu, děláme maximum. Mladí si mohou přivydělat i na brigádě

K věci (815)

Kombinujeme více nástrojů, které pomáhají českým občanům. Zároveň ale musíme zvažovat, jaké příspěvky jsou nezbytně nutné, uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pořadu K věci. Proto příspěvek pro mladistvé nad 18 let vláda nezvažuje. Stejně jako jeho děti si prý pět tisíc mohou vydělat na brigádě. Ve vysílání CNN Prima NEWS také Jurečka hájil Fialův kabinet, zatímco opozice je podle něj mimo realitu.

Rodiny s loňským příjmem do milionu korun hrubého mohou oficiálně žádat o příspěvek 5 000 korun na dítě. Podle opozice je ale pomoc ale nedostačující. „Zvyšujeme počet lidí kteří mohou požádat, kombinujeme ale více nástrojů, které pomáhají,“ argumentoval Jurečka.

Zároveň nevyloučil, že by ministerstvo mohlo v budoucnu znovu přistoupit k další jednorázové formě pomoci. „Všechny výdaje děláme na dluh, proto musíme pečlivě zvažovat, co je nezbytně nutné,“ sdělil. Proto mladiství nad 18 let příspěvek nedostanou. „To je i zkušenost u mých dětí, mají možnost si přivydělat na brigádě. Vydělat si pět tisíc není problém,“ pokračoval.

Kromě opozičních zástupců kritizují kabinet i někteří experti. „Dávka je jen kopírování Babiše, je to ‚rouškovné‘ pro děti, ne pro seniory. Navíc je pomoc podobně plošná,“ kritizoval ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. Administrativní zmatky podle něj také připomínají Babišovu vládu. „Šlápli vedle, jsou to vyhozené peníze. Mělo to být adresnější, takto budeme podporovat středně příjmovou vrstvu. Jsou to peníze vyhozené do černé díry,“ dodal Kovanda.

Jurečka: Rakušanovi věřím

Ve vysílání Jurečka také uvedl, že stojí za ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN), který čelí kritice za řadu korupčních prohřešků jeho hnutí. „Kdybych mu nevěřil, nejsme ve vládě. Opozice je v kritice mimo realitu, vrchol je kauza Stoka. I předseda Andrej Babiš (ANO), který měl za stovky milionů korun reklamu na Čapím hnízdě, pochybně nakupoval ve Francii,“ dodal.

Tagy: