Panika v Kremlu: Putinovo nejbližší okolí žadoní Západ o pomoc. Blíží se snad konec války?

Vysoce postavený kremelský úředník se tajně obrátil na Západ s prosbou o pomoc na ukončení ruské invaze na Ukrajinu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Web Mirror uvádí, že podle expertů chce Kreml vyjednávat o ukončení války na Ukrajině, což má potvrzovat údajná prosba jednoho z Putinových blízkých spolupracovníků. Důvodem má být nesouhlas kremelských úředníků s tvrdými sankcemi a stavem ruské ekonomiky, píše Mirror. Někteří členové elitní skupiny kolem prezidenta Vladimira Putina jsou ale také znepokojení riziky, které se objevují kolem jaderné elektrárny v Záporoží. Strach z možné katastrofy v největší jaderné elektrárně v Evropě stoupá poté, co byla v minulém týdnu terčem ostřelování.

Mnoho obav najednou

Z útoku se vzájemně obviňuje ruská i ukrajinská strana. Záporožská elektrárna je od začátku března okupovaná ruskými silami, pod jejichž vedením na místě stále pracují Ukrajinci. O tom, že rostou obavy, že může na místě dojít k podobné katastrofě jako v roce 1986 v Černobylu ,informovaly Události247 zde. Strach lidí obklopujících šéfa Kremlu tak není nijak překvapující. Jejich kontakt směrem k Západu ale očekáván nebyl. Jak dále píše web Mirror, vysoce postavení úředníci měli poslat žádost o pomoc CIA a západním diplomatům za Putinovými zády.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Jaderná elektrárna v Záporoží

Zveřejnění jmen by dotyčné ohrozilo, protože Putin v minulosti provedl ve svém okolí několik čistek. Některé vojenské velitele a vysoké úředníky propustil, další záhadně zmizeli či onemocněli. Zprávu o snaze Putinových nejbližších ukončit válku na Ukrajině okomentoval i vysoce postavený ukrajinský diplomatický zdroj, který chce zůstat v anonymitě. Pro web Mirror uvedl, že kremelská elita ví, že život na Západě je dobrý, ale zatím se obávají, co se s nimi stane, když udělají něco pro změnu režimu ve své zemi.

Úspěch ukrajinských sil

Zároveň pro Mirror připomněl, že v závěrečných fázích druhé světové války také někteří lidé v obavách o svou budoucnost učinili opatření, aby si zajistili dobrý život. Riziko zrady ze strany nejbližších může šéf Kremlu očekávat čím dál více i kvůli neúspěchu ve válce na Ukrajině. Jak píše ČTK, podle ukrajinského generálního štábu Moskva podnikla v neděli čtyři neúspěšné útoky. A to ve směrech na Bachmut, Avdijivku a Slovjansk v Donbasu a na Novopalvivku na jihu země. Naopak úspěšné zásahy si zapisují ukrajinské síly, dodává ČTK.

Jak píše web CNN Prima News, pomocí raketometů HIMARS byla zasažena ruská žoldnéřská základna Vagnerovy skupiny v okupovaném městě Popasna. K významnému zásahu došlo ale také nedaleko Melitopolu. Ukrajinští partyzáni tam zničili důležitý železniční most. Podle starosty města Ivana Fedorova tím je ochromena doprava mezi Krymem a pevninskou Ukrajinou, uvádí CNN Prima News. Rusové tak nemohou z anektovaného poloostrova dostat vlakem žádné vojenské zásoby.

Diskuze Vstoupit do diskuze
96 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články