Energie budou nadále zdražovat, upozorňuje ekonom Kovanda. Vysoké ceny elektřiny podle něj zůstanou i několik let

Růst cen energií jen tak neskončí, varuje ekonom. Ohroženým skupinám nepomůže ani vládní úsporný tarif.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Růst cen energií neskončí s koncem letošní topné sezóny, upozornil v televizi CNN Prima News ekonomický expert Lukáš Kovanda. Hlavní ekonom Trinity Bank vyslovil v pořadu Partie Terezie Tománkové prognózu, že drahá elektřina vydrží ještě několik let. Skutečně ohroženým skupinám podle něj nepomůže ani takzvaný úsporný tarif, uvádí CNN Prima News. Na ten vláda slíbila vyhradit 66 miliard korun. Částka by se měla vztahovat na období od letošního 1. října 2022 do 30. září příštího roku.

„Úsporný tarif nepomůže všem. Je příliš plošně zaměřen“

Představme si třeba lidi v podhůří, kteří topili elektřinou. Účty jim stouply z 80 tisíc na 250 tisíc ročně a každý měsíc jim vzrostly výdaje o 14 tisíc korun. Úsporný tarif jim odečte jen jednu měsíční extra platbu, ale nic víc. A pokud jsou to třeba lidé v předdůchodovém věku, tak jak to mají uhradit?“ ptá se Kovanda ve vysílání CNN Prima News. Vládní pomoc by neměla být plošná a měla by cílit pouze k těm nejzranitelnějším. Ekonom se obává, že někteří lidé zažijí od podzimu skutečně strastiplný život, píše CNN Prima News.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Peníze

Martin Pražák pozoruje růst cen energií očima hospodáře zodpovědného za efektivní chod organizace, jejímž je ředitelem – Charity Ostrava. „Sledujeme situaci neustále, jsme organizace, která spravuje 15 budov a energie jsou dominantní složkou našeho rozpočtu. Ale pozorujeme jen ten neustálý pohyb vzhůru,“ konstatuje pro Události247. „Ze současné situace jsme rozladěni. Jednali s námi (dodavatelé) o jakémsi navýšení, ale my přece máme zafixované ceny a vycházíme z naší smlouvy. Kterou by snad měly dodržovat obě strany,“ dodal Událostem247.

Energie jsou větší strašák než cena potravin

Ředitel ostravské Charity z titulu své funkce citlivě vnímá současnou krizi také z pohledu klientů. „Více a více lidí využívá naše poradenství, když se dostanou do těžko řešitelné finanční situace. Jejími viníky bývají nejčastěji právě rostoucí ceny energií. Obzvláště jsou zasaženi ti, kteří neměli zafixované ceny za elektřinu a plyn. Hodně se v poslední době mluví o starobních důchodcích, bojujících s náklady na elektřinu a plyn. Ale nejohroženější skupinou jsou dnes podle nás samoživitelé,“ dodává Martin Pražák pro Události247.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Senioři

Že nejtíživějšími položkami v rozpočtech seniorů jsou náklady na elektřinu a plyn, potvrzuje Událostem247 starobní důchodkyně Hana Trlicová (77). „Nejvíce mě teď straší ty energie, o kolik nám zase zvednou zálohy – na topení, vodu atd. Kamarádka naproti přes ulici v rodinném domku platila zálohy na plyn 3 000 Kč měsíčně. Teď jí přišlo vyúčtování za 9 měsíců a chtějí po ní doplatit ještě 68 000! To následující topné období, to bude pro všechny hrůza,“ uzavírá pro Události247 Trlicová.

Co si o současné situaci s energiemi myslíte?

Diskuze Vstoupit do diskuze
118 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články