Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Kudy pojedou inspektoři do Záporožské elektrárny? Ne přes Kyjev, varuje Rusko

Ruský voják stojí na stráži v areálu Záporožské jaderné elektrárny na území pod ruskou vojenskou kontrolou na jihovýchodě Ukrajiny. Elektrárna se nachází poblíž města Enerhodar na břehu řeky Dněpr. Patří mezi 10 největších jaderných elektráren na světě. (7. srpna 2022) foto: ČTK

Inspekční cesta delegace Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) do Záporožské jaderné elektrárny nesmí vést přes Kyjev, členy mise by totiž tato trasa vystavila nebezpečí při přechodu frontové linie. V úterý to uvedl přední ruský diplomat Igor Višněveckij. Od elektrárny je hlášeno ostřelování, z něhož se vzájemně obviňují Ukrajina i Rusko. MAAE varovala před možnou katastrofou.
  7:08

Mluvčí OSN Stéphane Dujarric v pondělí uvedl, že OSN má logistické a bezpečnostní kapacity k podpoře případné mise MAAE do Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárny z Kyjeva. Dodal, že jeho organizace je s MAAE v úzkém kontaktu, s její případnou návštěvou ale musí souhlasit jak Rusko, tak Ukrajina.

Podle Višněveckého, který je zástupcem ředitele odboru pro nešíření a kontrolu zbraní na ruském ministerstvu zahraničí, by návštěva pro delegáty MAAE představovala „obrovské riziko“ vzhledem k možným „provokacím“ ze strany ukrajinské armády. „Kdyby delegace MAAE přešla přes frontovou linii, mohlo by se stát cokoliv,“ řekl ruský diplomat s tím, že Rusko navrhlo pro delegáty bezpečnou trasu cesty.

Odmítl také návrh generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, aby kolem největší evropské jaderné elektrárny vznikla demilitarizovaná zóna. Podle Višněveckého pro něco takového MAAE nemá mandát.

Moskva v pondělí podle agentury Interfax oznámila, že ruský ministr obrany Sergej Šojgu telefonicky projednával s Guterresem bezpečný chod Záporožské jaderné elektrárny. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová podle Reuters ujišťovala, že Rusko „udělá vše nezbytné“, aby umožnilo odborníkům MAAE návštěvu zařízení.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí vyzval mezinárodní společenství, aby zajistilo ochranu elektrárny, a předešlo havárii v zařízení. Chování ruské strany v elektrárně označil za vydírání. Zopakoval také svůj dřívější požadavek, aby mezinárodní společenství uvalilo sankce na ruskou společnost Rosatom a celý jaderný průmysl „teroristického státu“.

Ruské invazní síly obsadily Záporožskou jadernou elektrárnu na začátku března za dramatických okolností, kdy z Ukrajiny přicházely zprávy o tom, že útočící Rusové při prudkých bojích areál jaderného zařízení ostřelují. V jeho nejaderné části tehdy vypukl požár.

Jako v Černobylu

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi na začátku srpna varoval, že situace v největší evropské jaderné elektrárně na Ukrajině se „zcela vymkla kontrole“. Vyzval Rusko i Ukrajinu, aby odborníkům urychleně umožnily přístup do komplexu v Záporoží. „Situace se doslovně nevymkla kontrole, ale je kritická a velmi křehká,“ uvedla v reakci na to pro iDNES šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Ruské obsazení Záporoží zvýšilo obavy, že by mohlo dojít k poškození největšího z 15 ukrajinských jaderných reaktorů. Taková situace by pak mohla vyvolat podobnou havárii, kterou byla i ta v roce 1986 v Černobylu.

Grossi navštívil Černobyl 27. dubna a na Twitteru napsal, že úroveň bezpečnosti je jako „červené světlo, které bliká“. MAAE musí podle něj stejně jako do Černobylu vyrazit i do Záporoží, aby zjistila fakta o tom, co se tam skutečně děje.

K tomu však potřebuje MAAE naléhavou spolupráci Ruska i Ukrajiny. „MAAE bude svou přítomností odrazovat od jakéhokoli násilného činu proti této jaderné elektrárně. Proto jako mezinárodní úředník, jako šéf mezinárodní organizace, prosím obě strany, aby nechaly tuto misi pokračovat,“ doplnil tehdy.

Obavy nad situací projevily i Spojené státy. Podle šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena existují věrohodné zprávy, že ruská armáda používá elektrárnu jako jakýsi ochranný štít a ukrajinské síly ostřeluje z místa nedaleko zařízení. „Ukrajinci z obav před jadernou katastrofou nemohou střelbu opětovat,“ uvedl začátkem srpna Blinken.

Rusko a Ukrajina se v posledních dnech vzájemně obviňují z ostřelování v blízkosti elektrárny. Podle agentury Reuters Moskva viní ukrajinské síly z bezohledné střelby na elektrárnu, Kyjev naopak z ostřelování viní Rusko. Podle ukrajinských představitelů hledá Rusko záminku k obvinění Ukrajiny v případě následných výpadků elektřiny.

Autoři: ,

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...