Hlavní obsah

Správná péče o chrup vám ušetří desetitisíce, čisté zuby se jednoduše nekazí

Sehnat dnes dobrého zubního lékaře není snadné. Dentistů je v České republice nedostatek, a když už někteří mají volné kapacity, péče o zkažený chrup není vůbec levná záležitost. Jak ukázal výzkum agentury Perfect Crowd, péče o zkažený chrup může dnes vyjít na desítky tisíc, kompletní rekonstrukce chrupu dokonce až na milion. I z ekonomických důvodů je tak mnohem výhodnější pečovat o chrup, pravidelně navštěvovat zubaře a chodit na dentální hygienu.

Foto: Profimedia.cz

Pravidelná péče o chrup se vždy vyplatí.

Článek

Kvalitní péče o zuby přitom nemusí být vůbec složitá a časově náročná. Stačí kvalitní zubní kartáček, správná technika čištění, používání mezizubního kartáčku a pravidelné preventivní návštěvy u stomatologa.

Jak ale ukázal výzkum, až třetina lidí se zubařů bojí. Většina populace se obává vrtání (62 %), ale i trhání zubu (54 %) nebo právě finančních nákladů (40 %).

Není náhodou, že strach o peníze odrazuje od návštěvy hned 52 % lidí s mimořádně nezdravými zuby. Tím vzniká začarovaný kruh – čím déle se zubaři dotyčný vyhýbá, tím horší je stav jeho zubů a strach ze zubaře – a tím dražší zákroky ho čekají.

„Výsledky výzkumu tak jednoznačně ukázaly, že alfou i omegou zdravých zubů je prevence a správná péče o dutinu ústní. Potvrdilo se, jak zásadní je používání kvalitního zubního kartáčku včetně toho mezizubního, které je stále opomíjeno,“ dodává stomatolog Pavel Smažík za iniciátora studie Herbadent.

Tři věci, podle kterých vás lidé okamžitě odsoudí, aniž by vás pořádně poznali

Vztahy a sex
Finanční náročnost zanedbané péče
Zanedbaná péče vyjde pacienta typicky na 10 až 100 tisíc Kč. Ovšem za poslední rok se nejvyšší částka u zubařů pohybovala mediánově na 70 tisících. Ani částka v úrovni milionu nebyla výjimkou. Nejvyšší částka uvedená zubaři v našem vzorku vydaná za nápravu zanedbané péče pacientem dosahuje 1,2 milionu!
Zdroj: Výzkum Češi a zubaři, Zubaři a Češi

Zubní kartáčky a délka čištění

Při výběru klasického kartáčku si všímejte velikosti hlavice. Platí, že čím je menší, tím lépe, protože menší kartáček lépe přilne k zubu a dostane se i do hůře přístupných oblastí.

Co se tvrdosti kartáčku týče, máte na výběr mezi tvrdým, středním, měkkým a super (či extra, ultra apod.) měkkým. Stomatologové obecně doporučují vybírat mezi zubními kartáčky měkkými s rovně seříznutými a zaoblenými vlákny. Důvodem je šetrnost k zubům a dásním.

K důkladné očistě chrupu klasickým kartáčkem ale potřebujete spoustu času, zvlášť pokud si zuby čistíte ultra měkkým kartáčkem. Se správnou technikou čištění se jedná minimálně o deset minut, což málokdo dodržuje.

Návštěva u zubaře není jen o chrupu, ale také onkologické prevenci

Zdraví

„Čas by měl být také rovnoměrně rozdělen na všechny části našich zubů – stejnou péči věnujte nejen předním, ale i zadním zubům, nezapomínejte na kvalitní vyčištění zadní strany zubů a na plošky, kterými koušete. I zde se totiž usazuje zubní plak, který se při nesprávném čištění může proměňovat v zubní kámen a ovlivnit tak zdraví našich dásní i těla,“ upozorňuje dentální hygienistka Simona Straková.

Pro mnoho lidí je tak mnohem výhodnější vsadit na moderní elektrické kartáčky, které většinu práce odvedou za vás, a to často mnohem lépe, navíc se často dostanou i tam, kam klasický nedosáhne.

Jejich další výhodou je, že vás dokážou vést k tomu, abyste na zubní kartáček tolik netlačili a nemuseli tolik řešit techniku čištění.

Foto: Oral-B

Technologie magnetického zubního kartáčku umožňuje důkladnější a velmi šetrné čištění zubů.

Novinkou v tomto směru jsou magnetické zubní kartáčky s kulatou hlavicí, jejichž magnetický pohon dokáže rovnoměrně rozdělovat energii do konečků vláken, a vytváří tak jemné mikrovibrace.

Díky kombinaci oscilací s mikrovibracemi klouže kartáček zub po zubu a zajišťuje hladký a tichý chod po celou dobu čištění.

Mezizubní kartáček, škrabky na jazyk a jednosvazkové kartáčky

Důležitou součástí hygieny je i mezizubní kartáček, který se používá k dočištění prostorů mezi zuby.

Pokud chcete předejít vzniku mezizubního kazu či zánětu dásní, který může vést v případě neléčení až k parodontitidě, pak se péči o mezizubní prostory nevyhnete. Problém u mezizubních kazů je především ten, že nejsou na první pohled patrné, často je tak odhalí až rentgenový snímek.

Mezizubním prostorům se nicméně stačí věnovat jednou za den, ideálně večer před spaním. „Mezizubním kartáčkem pohybujte tam a zpět, a to nejlépe ještě před čištěním zubním kartáčkem. Jemně a důkladně odstraníte zubní plak ze všech kritických míst mezizubního prostoru,” radí Lucie Hronková z Dental Office H33.

Nejčastější důvody, které stojí za zápachem z úst

Zdraví

V úzkém mezizubním prostoru, kde nelze použít mezizubní kartáček, je nejlepší použít dentální nit nebo ústní sprchu. Větší prostory je vhodné čistit správně velikým mezizubním kartáčkem. Pokud bude příliš malý, neodstraní veškerý zubní plak, příliš široký kartáček zase může dáseň zbytečně traumatizovat.

Proto je vždy dobré dát na doporučení dentální hygienistky. Obvykle vám doporučí hned několik velikostí na různá místa v ústech.

Foto: archív firem

Sensodyne Expanding Floss dentální nit, 80 Kč; Curanatura bambusový mezizubní kartáček 0,5 mm velikost B, 99 Kč; Elektrický mezizubní kartáček Herbadent, 2234 Kč

Dalším nepostradatelným pomocníkem by se měl stát kartáček na čištění jazyka (případně speciální škrabka). Ten zbaví jazyk povlaku způsobeného bakteriemi, takže celkově přispívá k hygieně úst.

Někteří lidé také potřebují speciální kartáčky, ke kterým patří například jednosvazkové, kartáčky na zubní implantáty či kartáčky na rovnátka. Ty vám většinou doporučí váš stomatolog.

Jak poznám, že je zub dobře vyčištěný?

Můžete zkusit jednoduchý test: vyčistěte si napřed jeden zub a potom po něm přejeďte jazykem. Následně přejeďte jazykem po vedlejším nevyčištěném zubu. Cítíte rozdíl? Pokud ne, nebo si jazykem nedosáhnete až dozadu na stoličky, můžete také zkusit detekční plakové tabletky nebo roztok.

Naneste je na vyčištěné zuby, nechte chvilku působit a vypláchněte ústa vodou. Kde zůstala barva, zůstal i plak.

„Tento test doporučujeme nejen dětem, ale i dospělým. Stačí jednou dvakrát do měsíce,“ doporučuje dentální hygienistka z pražské ordinace Čisté zoubky Jana Křepelková.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám