Šéf Pfizeru se nakazil covidem i přesto, že za sebou má 4. dávku vakcíny. K čemu tedy vakcíny jsou?

Generální ředitel farmaceutické společnosti Pfizer Albert Bourla se léčí s koronavirovým onemocněním. Očkován proti covidu byl již čtyřikrát.

i Zdroj fotografie: Flickr
                   

Rok 2020 je pro celý svět nezapomenutelný hlavně kvůli koronavirové pandemii, kvůli které se na pár měsíců téměř vše zastavilo. Nové onemocnění vyvolávalo obavy, a proto se mnoho lidí upíralo k jedinému – vakcíně. Původně farmaceutické firmy slibovaly, že očkování proti covidu-19 ochrání i před nákazou. Ještě před uvedením vakcíny se začaly objevovat informace, že očkovací látka, zřejmě kvůli snaze získat ji co nejrychleji, nezabrání přenosu nemoci, jak psal například server Novinky.

Jak šel čas

Ani americký Úřad pro potraviny a léky (FDA), který použití preparátů schvaluje, netrval na tom, aby očkování chránilo před nákazou, uvádí Novinky. A tak se také stalo. Přestože se původně mluvilo o tom, že vakcína bude spásná, protože před nákazou ochrání, postupně i politici přiznávali, že to tak není, píší Novinky. Zůstával ale alespoň slib, že očkování zajistí většině lidem bezpříznakový průběh nemoci. Na začátku roku 2021 se začalo mluvit o výhodách pro očkované, přestože bylo jasné, že budou roznašeči infekce stejně jako neočkovaní.

Nátlak, který později vypukl na ty, kteří vakcínu odmítali, není třeba připomínat. S odstupem času je přitom evidentní, jak to bylo zbytečné. Aktuálně očkování v rámci Česka nepřináší žádné výhody. Jediným benefitem vakcíny tak zůstává ochrana před těžkým průběhem. I ta ale není zdaleka stoprocentní. Ochranu před nákazou nezajišťují nejen první vyvinuté vakcíny, ale ani pozdější posilovací dávky, u kterých se předpokládalo, že budou účinnější. To evidentně neplatí, což potvrzuje i nákaza šéfa Pfizeru Alberta Bourly.

Česko bez paxlovidu

Jak píše web Novinky, generální ředitel farmaceutické společnosti se nakazil nemocí covid-19, přestože podstoupil už čtyři očkování. Sám o této skutečnosti informoval na sociální síti Twitter. „Byl jsem testován pozitivně na covid-19. Jsem vděčný, že jsem obdržel čtyři dávky vakcíny. Cítím se velmi dobře, mám jen mírné příznaky. Izoluji se a budu se léčit paxlovidem,“ napsal Bourla. Z vyjádření šéfa společnosti, která stojí za jednou z vakcín, je patrné, že ani jeho onemocnění není bezpříznakové, jak bylo slibováno.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Paxlovid

Šéf Pfizeru navíc přiznává, že bude užívat paxlovid. Jde o antivirotikum určené těm, u kterých hrozí zvýšené riziko závažného průběhu onemocnění. V Česku zatím tento přípravek není dostupný, jak informuje server iDnes. Ještě před týdnem ministerstvo zdravotnictví nemělo se společností Pfizer podepsanou smlouvu na dodání léků. Paxlovid využil při své nákaze i americký prezident Joe Biden, který měl v létě pozitivní test na covid-19 hned dvakrát během krátké doby. Web Novinky připomíná, že i šéf Bílého domu byl proti nemoci očkován čtyřikrát.

Jste očkováni proti covidu-19?

Diskuze Vstoupit do diskuze
81 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články