Hlavní obsah

Když milujete někoho, kdo je závislý na drogách, alkoholu či automatech

Když se zamilujeme do člověka, který nám ve všech ohledech připadá skvělý, snadno přes růžové brýle přehlédneme i jeho negativní rysy. Někdy jde o věci, se kterými se lze poměrně snadno vypořádat, některé bychom ale přehlížet nikdy neměli. Mezi takové patří různé závislosti.

Foto: Profimedia.cz

Milovat závislého člověka není jednoduché.

Článek

Pokud někdo, na kom nám skutečně záleží, užívá drogy, pije alkohol, nebo třeba hraje automaty způsobem, který už výrazně ohrožuje jeho zdraví, vztah, finance i kariéru (a možná i život), je poměrně logické, že se mu snažíme všemi silami pomoci, aby si dál neubližoval.

Abychom ale skutečně mohli jakkoli pomoci těm, kteří ztratili kontrolu nad svou závislostí, je potřeba nejprve porozumět některým reálným faktům ohledně této problematiky, uvádí pro Psychology Today David Sack, psycholog a odborník na závislosti, který je v současnosti marketingovým ředitelem sítě center pro léčbu závislostí Elements Behavioral Health.

Nejde o vás

Pro blízké, zejména pak třeba rodiče, může být těžké nebrat si závislost svých dětí osobně. Bývá více než časté, že si myslí, že kdyby udělali něco jinak, uchránili by své dítě třeba před braním drog.

Otázky, které odhalí váš vztah k alkoholu

Zdraví

„Jenže jejich závislost se netýká vás. Vaše vina ve výsledku není produktivní pro jejich uzdravení. Ovšem vaše zapojení do jejich léčby a zotavení může naopak dodat potřebnou sílu a podporu. Zkuste se naučit odpouštět, zapomeňte na minulost, abyste mohli najít nový začátek pro všechny,“ radí Sack.

Detox není dostačující léčba

Především u narkomanů je běžnou mylnou představou, že vše, co potřebují, je pořádná detoxikace organismu – tedy dostat veškeré zlé látky z těla pryč, a pak už bude vše jen lepší.

„Závislost je porucha mozkových systémových obvodů, která narušuje sebekontrolu a schopnost člověka rozhodovat se v jeho vlastním nejlepším zájmu. To není změna, která by šla udělat před noc. Vyžaduje čas a nemalé úsilí, aby nové vzorce chování a myšlení nahradily ty staré,“ popisuje odborník.

Nikdo nečeká, že se stane závislým

Závislost začíná obyčejnou volbou – zda si vzít drogu, nebo se třeba napít. Jde o volbu, kterou učinili mnozí, aniž by se stali závislými. Ve skutečnosti pět ze šesti lidí, kteří nějakou drogu vyzkouší, se na ni tzv. „nechytí“.

Jak poznat, že se z občasného domácího popíjení stává vážný problém

Zdraví

Proč je tedy závislost pro některé problémem, zatímco pro jiné nikoli? Neexistuje snadná, jediná odpověď – vědci se domnívají, že jde o kombinaci genetiky, traumatu z dětství a dalších psychiatrických problémů, jako je úzkost, deprese či bipolární porucha.

Že se dotyčný začal léčit neznamená, že se opravdu rozhodl se závislostí skončit

„Nikdo se jen tak nevzbudí a neřekne si, to je dnes krásný den na to přestat. Obvykle jsou lidé dovedeni či donuceni k léčbě důsledky své závislosti – přišli o práci, partner hrozí odchodem či rozvodem, čelí aktuální zdravotní krizi. Aby cesta obtížného uzdravení měla vůbec smysl, musí dotyčný sám uvěřit, že život bez drog nebo alkoholu pro něj bude lepší než s nimi,“ vysvětluje psycholog.

Závislost ruku v ruce se lhaním

Váš milovaný, který má problém, vám bude určitě nejednou lhát, a vy mu to možná budete věřit. Tito lidé často svým lžím opravdu věří.

Lžou, protože chtějí ochránit svou „nemoc“. Užívání toho, na čem jsou závislí, jim připadá tak samozřejmé jako dýchání. Nejde o to omlouvat jejich lhaní, ale pochopit, odkud daná lež pochází, abyste to mohli brát o něco méně osobně a vyhnuli se bolesti a zášti.

Miroslav Šimůnek: Závislost jsem začal léčit za minutu dvanáct

Styl

Místo toho udržujte otevřenou komunikaci, ale stanovte si jasné hranice, které ochrání vás i protějšek, a které mohou povzbudit dotyčného k léčbě.

Lidé se k návykovým látkám vracejí z nějakého důvodu

V mnoha případech začíná užívání návykových látek jako forma samoléčby úzkostných pocitů, za kterými stojí deprese, úzkost nebo trauma, tvrdí Sack. Tyto souběžně se vyskytující poruchy jsou běžné – když tedy někdo se závislostí těmito poruchami trpí, je více než pravděpodobné, že se k jejich užívání i po léčbě znovu vrátí.

Výzkumy ukazují, že asi třetina lidí s diagnostikovaným lehčím duševním onemocněním a zhruba polovina s těžkými duševními potížemi má problémové zkušenosti s užíváním návykových látek. Léčba „celého“ člověka, tedy ne jen jednoho problému (závislosti), je pro úspěch zásadní.

Dotyčného nemůžete ochránit před sebou samým

Není nic bolestnějšího než vidět někoho, koho milujete, jak ubližuje sobě i svému okolí. Přirozenou reakcí tak bude snaha chránit dotyčného před negativními následky jeho činů.

Proč jsou závislosti pro ženy nebezpečnější

Zdraví

„Jenže pomyslné sbírání kousků a slepování dohromady málokdy pomůže. Místo toho mu raději pomozte si uvědomit, že pomoc chce a potřebuje. Můžete dát třeba jasně najevo, že ho v jeho závislosti nebudete finančně podporovat, ale kdykoli pomůžete ve snaze se jít léčit,“ dává příklad psycholog.

Promluvte si také s odborníkem na závislosti. Jeho podpora i rady pomohou alespoň částečně zmírnit vaši bolest a posílit odhodlání vašemu bližnímu pomoci. A nezapomeňte myslet i sami na sebe. Nikomu neprospěje, když boj blízkého člověka se závislostí semele i vás.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám