Ukrajinci se chtějí integrovat, stát na pomoc nestačí

V České republice je aktuálně přes 300.000 ukrajinských uprchlíků. Mnoho z nich hledá práci, mnoho z nich má děti ve školním věku, které budou muset od září nastoupit do škol. Najít lektora českého jazyka je však velice složité. To má nyní změnit online vzdělávací platforma Truano a její projekt Czech for Ukraine.

Czech for Ukraine si klade za cíl spojovat dobrovolníky se studenty nehledě na jejich geografickou polohu. Lekce totiž probíhají pomocí videohovoru na portálu Truano.com, který je přizpůsoben právě on-line výuce. „Nyní máme na platformě asi deset dobrovolníků, kteří zvládají učit 20 studentů,” popsal začátky projektu Marcel Láža, zástupce platformy Truano. „Zájem studentů však mnohonásobně převyšuje kapacitu našich tutorů, jen první dny po spuštění registrace pro studenty se nám přihlásilo 185 Ukrajinců. Odhaduji, že reálný počet zájemců bude asi desetkrát vyšší,” doplnil Láža.

Tak vysoký zájem je překvapující, vzhledem k tomu, že stát poskytuje na jazykovou výuku Ukrajinců dotaci. Lektor však dostane zaplaceno pouze pokud výuka probíhá osobně. V případě on-line lekcí stát nic neproplácí. Mnoho Ukrajinců však nemá prostředky a čas se scházet s lektory osobně. Proto jsou dobrovolní tutoři v on-line prostoru tak důležití.

Hlavním cílem projektu je proto nyní najít dobrovolníky, kteří by poptávku uspokojili. „Ze zkušenosti víme, že dobrovolníci jsou, nemáme však kapacitu oslovovat je individuálně. Problémem je tedy dostat náš projekt do širšího povědomí Čechů,“ uzavřel Láža.

Pokud znáte někoho, kdo by se rád stal tutorem, veškeré informace a jak se k projektu přidat najdete na www.truano.com.

Czech for Ukraine

- projekt, který spojuje ukrajinské uprchlíky s lektory českého jazyka

- lekce probíhají on-line přes platformu pro online vzdělávání Truano

- do projektu se už zapojilo deset lektorů a 185 Ukrajinců

- výuka probíhá živě a na míru studentovi

- k absolvování lekce stačí pouze laptop a připojení k internetu

Truano

Truano je on-line vzdělávací platforma, která propojuje tutory a studenty po celém světě. Vznikla jako reakce na nedostatek kvalitního doučování během lockdownů. Lekce na rozdíl od mnoha jiných vzdělávacích platforem probíhají pouze živě s prověřenými lektory a přes vlastní vyvinuté bezpečné rozhraní, díky kterému se student i lektor mohou soustředit pouze na výuku.

Kontakt

Marcel Láža, www.truano.com, info@truano.com

Klíčová slova ČR-Ukrajina-migrace-vzdělání-internet-služby-firmy-Digital Ant-Truano

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
Služby, cestovní ruch
IT, telekomunikace
Věda, vzdělávání a školství
Politika, veřejná správa a soudy

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.