Českým účastníkům se otevírá možnost účasti v polském kapacitním mechanismu s dodávkou v roce 2027

17. 8. 2022

Provozovatelé přenosových soustav České republiky a Polska, společnosti ČEPS a PSE, podepsali v roce 2020 smlouvu, která je základem pro přeshraniční účast v polském kapacitním mechanismu. Tato účast je podmíněna podpisem smlouvy mezi PSE a všemi provozovateli přenosových soustav z tzv. synchronního profilu (kromě ČEPS také společnostmi SEPS a 50Hertz).

Účast v předcházejících ročních aukcích nebyla možná kvůli scházejícímu podpisu jednoho z provozovatelů přenosových soustav synchronního profilu. Zbývající smlouva s PSE byla podepsána v srpnu letošního roku, čímž dochází k umožnění přeshraniční účasti v polském kapacitním mechanismu pro české účastníky trhu. Ti se tak budou moci spolu se subjekty z Německa, Slovenska a Polska účastnit roční aukce s dodávkou v roce 2027.

Obecné principy polského kapacitního mechanismu jsou na stránkách ČEPS k dispozici zde:

https://www.ceps.cz/cs/aktuality/novinka/moznost-ucasti-v-polskem-kapacitnim-mechanismu.

Dohoda o pravidlech spolupráce pro přeshraniční účast na polském kapacitním trhu mezi ČEPS a českým účastníkem trhu je k dispozici pod následujícím odkazem:

https://www.ceps.cz/cs/aktuality/novinka/dohoda-o-pravidlech-spoluprace-pro-ucast-na-kapacitnim-trhu-pse-po-verejnem-pripominkovani.

Informace k před-aukci byly zveřejněny, přičemž samotná před-aukce proběhne ve čtvrtek 25. srpna 2022.  Hlavní aukce je plánována na prosinec 2022. Související informace naleznete zde.

V případě dotazů ke smlouvě mezi ČEPS a českým účastníkem trhu nás prosím kontaktujte přes e-mailovou adresu kapacitnimechanismy@ceps.cz. Dotazy k polskému kapacitnímu mechanismu prosím směřujte na rynek.mocy@pse.pl