Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zabil matku, jejího druha i psa. V Brně poslal soud vraha ze Znojma na 16 let do vězení

Za vraždu matky a jejího druha Krajský soud v Brně potrestal mladého muže ze Znojma 16 lety vězení a uložil mu také zabezpečovací detenci. Činu se dopustil loni 22. prosince po předchozí rozepři. Třiadvacetiletý muž využil možnost prohlásit, že se cítí vinen, a soud jeho prohlášení viny uznal.

Díky přiznání nebylo nutné provádět zevrubné dokazování, soud se kvůli výměře trestu zabýval hlavně mužovým duševním stavem. Muž podle znalkyň není duševně nemocný, ale má těžkou poruchu osobnosti. Rozsudek je pravomocný, státní zástupce i odsouzený se vzdali práva na odvolání.

Pachateli hrozilo 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest, protože čin spáchal zvlášť surovým způsobem. Na oběti zaútočil nožem a sekyrou. Nejprve zabil matčina druha, pak matku, kteří se pravděpodobně předtím dostali do vzájemného fyzického konfliktu. Usmrtil také rodinného psa. Obhajoba i obžaloba navrhovaly trest 16 až 17 let vězení.

Tragédie na jižní Moravě. Mladík brutálně zavraždil svou matku, jejího partnera i rodinného psa

Jihomoravští policisté řeší nebývale surovou vraždu, k níž došlo den před Štědrým dnem ve Znojmě. Dvaadvacetiletý muž tam zavraždil svou sedmačtyřicetiletou matku i jejího o deset let staršího partnera. Na závěr pachatel zabil i rodinného psa.

Zabezpečovací detenci požadovalo nad rámec uloženého trestu vězení státní zastupitelství a doporučila ji také psychiatrička Milena Zimulová. U obžalovaného zjistila těžkou poruchu osobnosti, neměla však vliv na rozpoznávací a ovládací schopnosti v době činu. „Netrpí žádnou z forenzního hlediska závažnou duševní poruchou," řekla Zimulová.

Detence bude následovat po odpykání trestu. „Nejprve musí být vykonán trest odnětí svobody, poté následuje výkon ochranného opatření v podobě zabezpečovací detence," uvedla soudkyně Hana Kurfiřtová.

Psychiatrička Zimulová v posudku čerpala například z mužových deníků a skicáků, plných temných myšlenek a agresivních motivů. „Cítil jsem v sobě vztek a nechtěl jsem nikomu ubližovat. Do deníků jsem to mohl napsat a ulevilo se mi," řekl obžalovaný. V závěrečné řeči vyjádřil lítost nad svým činem a vyjádřil soustrast pozůstalým.

Ze čtené výpovědi mladšího bratra obžalovaného muže vyplynulo, že rodinné soužití bylo komplikované, vyrůstali v neutěšených poměrech. Jejich matka i otčím prakticky denně pili alkohol a hádali se. Obžalovaný, který nedokončil obchodní akademii a před vraždou pracoval jako ocelář-armaturář, se podle bratra už dříve dostával do rozepří s matkou i jejím druhem. K mladšímu bratrovi se však choval dobře, setkal se s ním v Brně den po činu, aby se rozloučil a dal mu všechny své peníze. Poté se sám přihlásil policii.

S obžalovaným hovořila také psycholožka Beata Nour Mohammadiová. V posudku uvedla, že muž je nadprůměrně inteligentní, ale emočně nestabilní, osobnostně nevyzrálý, narcismus se v něm střetává s pocity méněcennosti. Jednou z příčin mohla být citová deprivace v dětství. Sexuoložka Petra Sejbalová u něj zjistila sadismus s nekrofilními rysy, v minulosti zabíjel a týral zvířata, údajně desítky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajský soud v Brně

Štítky Brno, Soud, Znojmo, Vražda, věznice, Krajský soud v Brně, Petra Sejbalová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vanda Kadeřábek

Jeden náčelník kmene řekl, proč se u nich nekrade. Za krádež je tam jediný trest: utnutí ruky. Náš právní řád zavedl i polehčující uznanou okolnost při spáchání vraždy. Například zavražděný mučil a terorizoval svou rodinu, znásilňoval ... tím případ v článku nechci zlehčovat; nevidím do něho. Nevím ani, zda matka dělala něco nesnesitelného.

Čtvrtek, 18. srpna 2022, 15:47Odpovědět

IVAN FILIPEC

Trochu málo za trojnásobnou vraždu, Ameriku a Američany - USA nemám rád, jsou to mezinárodní škodiči, viz Ukrajina. Jediné co mají super, je, že za tři zločiny dostane i tři tresty, dohromady to může být v tomto případě i 30 - 40 let.

Čtvrtek, 18. srpna 2022, 12:00Odpovědět

Zabil matku, jejího druha i psa. V Brně poslal soud vraha ze Znojma na 16 let do vězení  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.