Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Experti testovali nanuky. Zvítězily Mrož jahoda a Míša tvarohový

Dvacítku nanuků dostupných na českém trhu otestovali odborníci z Kliniky tělovýchovného lékařství Fakultní nemocnice v Olomouci. Zkoumali energetickou hodnotu, obsah živin, suroviny, míru průmyslového zpracování a chuť. Vítězi jsou Mrož jahoda a Míša tvarohový.

Experti z kliniky tělovýchovného lékařství v Olomouci se rozhodli otestovat dvacítku nanuků, které lze koupit na tuzemském trhu. Lidé by se podle nich měli mít na pozoru. Z testu vyplývá, že ne všechny mražené krémy jsou zdravé.

"Naši pacienti se nás na toto téma často ptají. Proto jsme se rozhodli provést velký test nanuků. Nakoupili jsme náhodným výběrem dvacet různých nanuků od různých firem a pustili se do jejich hodnocení," vysvětlila přednostka Kliniky tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace Fakultní nemocnice Olomouc Eliška Sovová.

Přiznala, že ani experti nejsou ve stoprocentní shodě, jakými hodnotami by se měl test řídit. "Nicméně základními parametry by měly být energetická hodnota, obsah živin, senzorická hodnota a suroviny a míra průmyslového zpracování," uvedla profesorka. 

Například energetická hodnota se různí od od 56 kcal u Twister Phoenix do 238 kcal u Magnum double raspberry. "Kdo si myslí, že pomocí nanuků doplní zdravé bílkoviny, je na omylu," upozornila. Nejvíce bílkovin má tvarohový Míša, ale pouze 3,7 gramu. Nanuky mají naopak velké množství přidaného cukru, nejvíce je to 34 gramů u Mango nanuku. Chuť měli všechny testované nanuky dobrou.

Pokud jde o míru průmyslového zpracování, mezi nejzdravější patří ty nanuky, kde je základem ovoce nebo tvaroh, jako například Mrož nebo Míša. Některé nanuky obsahují více než desert druhů konzervantů, dále různé příměsi, u některých není dokonce na obalu ani uvedeno složení.

"Po zhodnocení všech kritérií jsou vítězi testu Mrož jahoda a Míša tvarohový," uvedla v tiskové zprávě Sovová. Kompletní výsledky jsou na webových stránkách Fakultní nemocnice.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky nanuky, test, odborníci, nanuk, jahoda, Fakultní nemocnice Olomouc, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Experti testovali nanuky. Zvítězily Mrož jahoda a Míša tvarohový | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.