Hlavní obsah

Sbíráme a sušíme byliny na zimu

Srpen je skvělý měsíc pro sběr léčivých bylin. Až se na podzim a v zimě ozvou rýmy, nachlazení a různé dýchací potíže, mohou nám tito přírodní pomocníci ušetřit dost peněz za podpůrné prostředky z lékáren.

Foto: Profimedia.cz

Třapatkovka nachová – Echinacea

Článek

V této době přichází pravý čas na druhou sklizeň bylin, které jsou stálicemi našich zahrad a truhlíků. Mít po ruce mátu, meduňku, šalvěj nebo rozmarýn se vždy vyplatí. Ale druhá půlka léta nám toho nabízí mnohem více.

Čtyři léčivé rostliny, s jejichž sběrem a sušením můžeme nyní začít, vytipoval pro čtenáře botanik docent Roman Pavela z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze.

Třapatkovka nachová – Echinacea

Jméno této krásné květiny se v posledních letech skloňuje hlavně v souvislosti s doplňky stravy na posílení imunity a při nemocech z nachlazení. Za nejsilnější jsou považovány tzv. echinaceové kapky, tedy výluh z rostlin do lihu.

V srpnu můžeme sbírat a sušit nadzemní části třapatkovky nachové, tedy květy a listy. Ovšem tvrdí se, že ještě více účinných látek obsahuje kořen rostliny, který se sklízí na podzim.

Bylinková pomoc při rýmě a zánětu dutin

Zdraví

Jde o nenasycené alifatické sloučeniny, fenolické a další kyseliny, esenciální olej, inulin, třísloviny a flavonoidy. Dosud není známo, které z těchto látek jsou přímo zodpovědné za rychlou rekonvalescenci organismu, přesto bylo prokázáno, že látky obsažené v echinacei stimulují buňky našeho imunitního systému k tomu, aby likvidovaly mikroby. Své jméno získala podle pichlavého středu květu. Echinos znamená řecky ježek.

Léčivých vlastností echinacey si údajně jako první všimli američtí indiáni, od nichž se poznatky o účincích této rostliny postupně dostaly až do Evropy.

Česnek kuchyňský

Začíná se sklízet na konci července až v půlce srpna. Jestli nemáte na zahradě vlastní, zkuste česnek koupit přímo od pěstitelů a dobře uskladnit, aby nevysychal a neplesnivěl.

Kdo bydlí v bytě, může česnek buď zamrazit, nebo namlít, smíchat se solí a ve skleničkách uchovávat v lednici.

Foto: Profimedia.cz

Česnek kuchyňský

Účinky česneku na naše zdraví jsou téměř zázračné. Působí proti bakteriím, plísním, virům a je uznáván jako přírodní antibiotikum. Užívat ho můžete jak preventivně, tak při počínajícím onemocnění.

Asi bude složité schroupat na posezení denně stroužek čerstvého česneku, ale zkuste ho co nejčastěji přidávat do jídel tepelně neupravený, tak získáte maximum pozitivních látek. Česnek totiž obsahuje vitaminy A, B, C a E, které dohromady podporují imunitu, snižují únavu, a „áčko” je dobré i na oči.

Česnek jako pomocník v boji proti zánětům, plísním, virům a nemocím srdce

Zdraví

Ale česnek se osvědčil také jako prevence rizika infarktu a nemocí cév, které mohou vést až k mozkové mrtvici.

Zároveň pomáhá s detoxikací krve, snižuje hladinu cholesterolu, odplavuje z těla škodlivé látky a pozitivně působí také na trávicí systém.

Pozor by si ale měli dát lidé s nemocemi žaludku či žlučníku a s léky na ředění krve.

Růže šípková

Keř s půvabnými květy, které se přes léto mění v baculaté červené plody, roste po celé České republice.

Rudé šípky jsou takovou minizásobárnou zdraví. Obsahují vitaminy C, B1, B2, B3, E, P, K, karotenoidy, glykosidy, asi 30 % cukrů, kyselinu citronovou a jablečnou, pektiny, třísloviny a slizy.

Foto: Profimedia.cz

Růže šípková

Ze šípků se připravuje hlavně čaj proti nachlazení a infekcím. Díky vysokému obsahu „céčka” působí látky obsažené v šípcích jako silný antioxidant, což znamená, že podporují naši imunitu.

Ale působí pozitivně i na zpevnění cévních stěn a jako prevence vzniku křečových žil. Konzumace šípků mírně snižuje krevní tlak, uklidňuje a podporuje správné fungování střev. Latinský název Rosa canina znamená psí růže, údajně proto, že ve starověkém Římě používali plody rostliny proti vzteklině.

Byliny proti nespavosti

Styl

Šípky je možné sušit, ale i zmrazit. Nejčastěji se pije šípkový čaj, ale maximum vitaminu C získáme tehdy, když nebudeme šípky vařit, horkost totiž céčko ničí.

Zkuste rozemleté plody namočit do studené vody a nechte macerovat přes noc. Druhý den se výluh pije.

Lopuch větší

V našich zemích je brán jako plevel a říká se mu bodlák. Když „vykvete”, děti si pro zábavu kulovitá květenství trhají a házejí je po sobě. Málokdoví, že zejména kořen této mohutné rostliny má pozitivní účinky na naše zdraví.

V italské a francouzské kuchyni se používá jako zelenina, strouhá se nebo upravuje podobně jako chřest. Pro kulinářské účely ho můžete sklízet již nyní.

Foto: Profimedia.cz

Lopuch větší

Pro sušení ale počkejte do podzimu, kdy se právě do kořenů stahují prospěšné látky. Abychom ho získali, musíme rostlinu opatrně vyrýt, kořen omýt. Sušte ho nakrájený na kousky při vyšší teplotě, třeba doma na topení.

Nálev z kořene lopuchu se pije samostatně nebo jako součást čajových směsí, například na posílení imunity. Obsahuje totiž až z 50 % inulin, který podporuje růst a akceschopnost přátelských střevních bakterií. Dále pak látky jako slizy, třísloviny, hořčiny a minerály (vápník, železo, sodík), vitamin C a další.

Ostropestřec - bylinka, která chrání naše tělo před stárnutím

Styl

Pomáhá při vysokém tlaku, při oteklých nohou, k očištění krve a zlepšení látkové výměny, při dně, cukrovce či žaludečních vředech. K zevnímu užití se hodí pro růst vlasů, léčbu ekzémů a hojení ran.

Jak s nimi správně zacházet?

  • Abychom zachovali v bylinkách co nejvíce účinných látek, měli bychom je trhat a sklízet dopoledne, ideálně před květem.
  • Sušte při teplotě 30-45 °C na větraném, ale stinném místě. Ne v horku. Po uschnutí krásně šustí.
  • Usušte je rychle do dvou až tří dnů, poté co je sklidíte.
  • Bylinky uzavřete do nádob, ideálně tmavých sklenic, a uskladněte.
  • Když nebudou bylinky dostatečně suché, budou plesnivět.
  • Uskladnění bez obalu či v látkových sáčcích nedělá bylinkám dobře. Když je například zavěsíte ve spíži, mohou opakovaně navlhnout. A přes látku sáčku se vytratí řada aromatických látek.
  • Léčivé bylinky se nejčastěji konzumují ve formě pitné kúry (10 dní). Následuje dva týdny přestávka. Jestli berete pravidelně léky, konzultujte použití bylin v lékárně!
Sirup na podzimní plískanice (podle Romana Pavely)
Z rostlin, které můžete v srpnu sbírat a sušit, připravte sirup na chřipku a nachlazení. Potřebujete jitrocel kopinatý, šalvěj, meduňku, fenykl (list nebo semena) a případně (máte-li doma) květy černého bezu.
Výroba: Můžete zvolit poměry. Bud’ použijte od každé rostliny 1 díl, nebo zvolte poměr 3 díly jitrocele a zbylých bylin po 1 dílu. Z bylin uvařte silnější čaj (na 1 díl bylinné směsi použijte deset dílů vody). Byliny namočte a přiveďte k varu, nechte vařit 5 minut a pak nechte vychladnout. Celý postup opakujte třikrát. Nechte směs stát do druhého dne, přefiltrujte přes plátýnko, zahustěte cukrem, můžete přidat i trochu kyseliny citronové. Nalijte do láhví a uložte do lednice.
Dávkování: Při podzimním kašli či rýmě podávejte 3x denně čajovou lžičku, velkým dětem a dospělým klidně polévkovou lžíci. Děti ho milují, protože je sladký!
Foto: Profimedia.cz

Sirup na podzimní plískanice

Knihy Světem bylin s Romanem Pavelou jsou užitečným pomocníkem pro orientaci v léčivkách a jejich účincích na zdraví.

První díl nese název Imunita, druhý Zažívací potíže a třetí Pohybové ústrojí. Čtvrtý díl vyjde na podzim a bude věnován lidem 50+ (vydává nakladatelství Lirego).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám