Problémy se spánkem: Pomůže oblíbený horký nápoj

S nespavostí vám může pomoci mimo jiné i zelený čaj
  |   zajímavost

Potíže s usínáním nebo s probouzením se uprostřed noci má celá řada z nás. Příčiny nespavosti mohou být různé, naštěstí ale existuje hned několik způsobů, jak se s ní účinně vypořádat. Patří mezi ně i jeden horký nápoj.  

Většina z nás by si pod horkým nápojem, který nám může pomoci usnout, zelený čaj rozhodně nepředstavila, jedná se totiž ve většině případů o účinný stimulant. Zelený čaj obsahuje obrovské množství antioxidantů, které našemu tělu pomáhají zbavit se volných radikálů, tedy látek, které nám poškozují buňky. Zároveň se ale řadí spolu s kávou mezi stimulanty díky svému obsahu kofeinu.

Řada lidí trpících nespavostí na něj proto nahlíží spíše jako na úhlavního nepřítele než jako na bojovníka s nespavostí. Zelený čaj nám přitom může pomoci se s nespavostí vyrovnat, existují totiž jeho různé druhy, mezi kterými jsou i některé s velmi nízkým obsahem kofeinu.

Nedávná studie potvrdila, že konzumace zeleného čaje s nízkým obsahem kofeinu může být pro lidi trpící nespavostí přínosná. Vědci, kteří byli součástí výzkumu, zaznamenali zlepšení spánku v souvislosti s konzumací zeleného čaje zejména u starších lidí.

Lidé vyššího věku totiž mají v těle nižší hladinu enzymu zvaného alfa amyláza, který je spojený s psychickým stresem.

Výzkumníci poté došli k závěru, že každodenní konzumace zeleného čaje s nízkým obsahem kofeinu pomáhá u starších lidí potlačovat stres prostřednictvím chemikálie zvané theanin, a tak i zlepšovat jejich kvalitu spánku.

Theanin dokonce není jednou chemikálií obsaženou v zeleném čaji, která dokáže účinně bojovat proti stresu, tento nápoj totiž obsahuje mimo jiné i arginin, který má podobné vlastnosti.

Spolehlivou metodu pro lepší spánek najdete zde.

Zdroj: Express, National Library of Medicine

KAM DÁL: Vypadávání vlasů: Na vině může být i běžná chyba při jejich mytí.

Klíčová slova: