Gigolo chtěl prodat Karlštejn, obdivoval Hitlera a spolupracoval s gestapem. K prodeji ho prý inspiroval Lobkowicz

Rekonstrukce části hradu návštěvníkům v prohlídce nebrání
  |   zajímavost

Málokdy vejde prodej nějaké nemovitosti do povědomí široké veřejnosti takovým způsobem, jakým se to povedlo Harrymu Jelínkovi. Důvod je jasný. Byl to podvodník a dodnes není jisté, zda je jeho historka o prodeji pravdivá. A jak je v něčem záhada, láká to o to víc.

Josef Harry Jelínek byl tak trochu podvodník, trochu kolaborant, trochu žurnalista a také nakladatel. Prý prodal Karlštejn, tramvajovou linku č. 1 v Praze za 4 tisíce dolarů a mnohé další. Pocházel z Vlašimi, kde se narodil do rodiny zámeckého lékaře Aušpergů Karla Jelínka. Jméno Harry začal používat po první světové válce na gymnáziu v Benešově. Nebyl ale dobrým studentem, rodiče ho potom převedli na gymnázium do Prahy. Na přání otce začal studovat medicínu, moc dobrý v tom ale nebyl. V Praze žil velmi nákladný život, a proto se začal živit jako příležitostný gigolo.

Prý v tom byli Lobkowiczové

Závodníka z rodu Lobkowiczů stála jeho vášeň život. Jiří Kristán Lobkowicz byl příslušník mělnické větve šlechtického rodu Lobkowiczů a také český automobilový závodník. Dodnes je vnímám jako významná osobnost českého automobilového průmyslu. Pochován je v rodinné hrobce v Hoříně u Mělníka.

Historka o prodeji hradu Karlštejn už dávno v Čechách zlidověla, nikdo tak docela ale neví, kde je vlastně ukrytá pravda. Jedna z verzí říká, že v roce 1931 chtěli Lobkowiczové prodat část své roudnické galerie zájemci z Ameriky, aby měli na věno pro komtesu Ludmilu. Více než o sbírku ale projevil pár Američanů zájem o starou šlechtickou usedlost.

Ačkoliv z Jelínka chtěli mít rodiče lékaře, tíhnul k motocyklům. Tam tehdy měl Jiří Kristián Lobkowicz představil Jelínka jako zámožného pokračovatele slavného rodu, který měl vlastnit Karlštejn. A podvod byl na světě. Nutno říct, že původně to měl být jen vtip. Ale čeho by se Jelínek nechytil!

Karlštejn je můj, předstíral před Američany

Mladý a prodejechtivý pár pozval na Karlštejn, kde podplatil kastelána a namluvil mu, že se tam bude natáčet film. Kastelán Sláma, o kterém se v této historce mluví, se údajně v historických záznamech vůbec nenašel, což je jedna z trhlin celé podvodné historky. Při prohlídce se mu povedlo uzavřít celý hrad, aby skutečně vypadal jako jeho vlastní, a dokonce nahnal několik herců, kteří předstírali, že celé panství patří skutečně Jelínkovi. 

Plán vyšel, mladý pár byl z potenciálního vlastnictví Karlštejna nadšený. Jelínkovi se podařilo získat zálohu ve výši 30 tisíc dolarů, což je vysoká suma i na dnešní dobu, natož na počátek 20. století. Manželé už ho ale nikdy neviděli. 

Jedna z dalších historek ale pracuje ještě se šílenějším scénářem. Prý se chvíli nato s americkým párem potkal v Chorvatsku ve Splitu, kde jim prodal ještě jachtu za 10 tisíc dolarů. Její pravý majitel se jí ale rychle dožadoval zpátky, a tak začal americký pár pátrat po tom, kdo Jelínek vlastně je. Prý aby předešli ostudě, nikdy podvod neřešili. Proto neexistuje žádné trestní oznámení jako důkaz.

Prokazoval se jako člen gestapa, aby mohl krást

V roce 1938 se oženil s dcerou nakladatele Františka Bačkovského Ludmilou. V jejich Evropském nakladatelství se rychle zabydlel. Během druhé světové války vydával antisemitskou a nacistickou literaturu. Sympatiemi k Hitlerovi se, údajně, netajil. 

Od začátku protektorátu také podporoval okupaci a spolupracoval s gestapem. V listopadu 1941 byl přepaden a pobodán členem odboje. V roce 1944 se s Ludmilou rozvedl, na konci Protektorátu se prý prokazoval českým obchodníkům jako člen gestapa, aby je mohl okrádat o zboží. 

V dubnu 1945 utekl do Bavorska. Část života měl žít v Německu, zemřel v roce 1982 v Itálii. Na motivy legendárního prodeje Karlštejna byl natočen film Velká sázka o malé pivo. 

Zdroj: wikipedia.org, ctidoma.cz, idnes.cz

KAM DÁL: Životní úroveň Čechů se ještě sníží, přiznal poradce premiéra Fialy. Štěpán Křeček odhadl, na čem budou lidé šetřit, a pivo to nebude.

Klíčová slova: