Úvod > Výlety > Cesty krajinou > Karavanem od jara do zimy: zapomenutá údolí Krušných hor

Karavanem od jara do zimy: zapomenutá údolí Krušných hor

Rozlehlé Krušné hory nabízejí tolik míst, že při každé cestě budete objevovat další a další novinky. Tentokrát zamíříme do odlehlých míst na západním konci horského pásma a zavedeme vás nejenom do nejkrásnějších krušnohorských údolí, ale ukážeme vám také kamenné varhany, zbytky starých cínových dolů a dveře otevřené do krajiny.
Tentokrát vede cesta do nitra Krušných hor ze Sokolova, ale místo hlavní silnice se držte údolí říčky Svatavy. Cestou zahlédnete hladinu nového jezera Medard, v sezoně a při akcích můžete navštívit hrad Hartenberg, případně si z parkoviště u silnice z Krajkové do Oloví (GPS 50.2321208N, 12.5626292E) vyšlápnout k rozhledně Cibulka a na Šibeniční vrch. Pokud vám přeje počasí a roční doba, další zastávkou může být Rotava a čedičové Rotavské varhany. Skalní útvar s typickou sloupcovitou odlučností si v ničem nezadá se známou Panskou skálou, kterou znáte z filmové pohádky Pyšná princezna. Kolem varhan a dalších zajímavých míst vede 6,3 km dlouhá naučná stezka, zaparkovat můžete u jejího výchozího bodu poblíž Kulturního a informačního centra Rotava.
 

Dveře do Krušných hor

Přes Kraslice, které jsou společně s nedalekým německým Klingenthalem proslulé výrobou foukacích harmonik, silnice zvolna stoupá výš do hor, k osadě Stříbrná. Tady vstoupíte na území přírodního parku Přebuz s typickými krušnohorskými pláněmi a rozsáhlými vrchovištními rašeliništi.

Přivítat se s Krušnými horami můžete u otevřených dveří, podobných pootevřeným dveřím na šumavském Pancíři. Jsou symbolickou vstupní bránou do krajiny kolem PřebuziVelkým a Malým Jeřábím jezerem, lákají k výhledům na hory a lesy Kraslicka a podněcují i k zamyšlení a rozjímání. Až na místo nedaleko osady Nová Ves (GPS 50.3514631N, 12.5453139E) se raději než autem po nezpevněných cestách vydejte pěšky, ze Stříbrné je to tam a zpátky něco málo přes pět kilometrů po zelené a žluté značce.
 

Cínové doly u Přebuzi

Pokračujte dál směrem na Bublavu, kde se fandové rozhleden určitě nenechají připravit o krátký výšlap k rozhledně na Olověném vrchu, a pak už se překrásným Rájeckým údolím s malým skalním městem vydejte směrem k Přebuzi. V okolních lesích objevíte jedno z nejmystičtějších míst Krušných hor, bývalé cínové doly a důlní závod Sauersack. V ruinách bývalých objektů v lesích severně od Přebuzi najdete úpravny cínové rudy či kruhový zahušťovač kalů, k dispozici je tu i malé parkoviště. V podmáčených lesích rolavských rašelinišť objevíte také skromné zbytky zajateckého tábora z druhé světové války, kousek od silnice připomíná osudy zajatců památník.

Záběr na Sauersack možná znáte z úvodu první řady seriálu Rapl (2016), okolí Přebuzi ale skrývá ještě jedno podobné místo, tajnější a méně navštěvované: železobetonový skelet s bývalou těžní věží v lesích jihozápadně od obce (GPS 50.3600364N, 12.6118733E). Zaparkovat je nutné v Přebuzi.
 

Nejkrásnější údolí Krušných hor

Tenhle kout Krušných hor je natolik opuštěný, že údolí ani nemají jména, a tak se musíte řídit jen podle map a našich rad. Z Přebuzi pokračujte úzkou odlehlou silničkou do Nových Hamrů. Krajina ale není tak opuštěná a liduprázdná, jak by se možná zdálo; cestou se zastavte třeba u památníku bývalého kostela v Jelení (GPS 50.3958692N, 12.6704906E). Objevíte tu také několik penzionů, jejichž majitelé o údolí Černé vody mluví jako o nejhezčím koutě Krušných hor. Jiní ale tvrdí, že ještě hezčí je údolí, kde stávala zaniklá obec Chaloupky. Prochází jím Stezka Českem a také cyklotrasa 2000, auto se dá odstavit na Chaloupeckém parkovišti (GPS 50.3755700N, 12.6975950E). Cesta tam a zpátky odlehlým údolím měří přibližně 16 kilometrů.
 

Horní Blatná, Vlčí jámy a Blatenský příkop

Milovníci železnice znají Nové Hamry jako místo, kde se trať zvaná Krušnohorský semmering stáčí do novohamerské smyčky. Tady můžete posádku karavanu rozdělit – kdo má zájem, může se vydat na projížďku vlakem a cestou si užít řadu tunelů, viaduktů a také strmé stoupání z Perninku do Horní Blatné, druhá část dojede do Horní Blatné autem.

Ve městě s pěkným historickým centrem a kostelem sv. Vavřince objevíte muzeum věnované dějinám těžby a zpracování cínové rud s modely důlní techniky. Kousek za ním začíná okružní naučná stezka, která přibližně na třech kilometrech nabízí celou řadu zajímavostí, od Vlčích jam s hlubokými propadlinami po těžbě cínové rudy přes rozhlednu na Blatenském vrchu až po Blatenský příkop, vodní dílo z 16. století, jímž voda z Božídarských rašelinišť proudila do dolů u Horní Blatné a poháněla důlní stroje a dílny na praní rudy. Milovníci přírodních krás se mohou vypravit po naučné stezce podél Blatenského vodního příkopu až k Božímu Daru, a to pěšky i na kole.
 

Bobovka a zábava na Plešivci

Pro rodiny s dětmi jsou skvělým cílem Abertamy a Plešivec. Autem se dá vyjet až na vrchol kopce s rozhlednou, horským hotelem, lanovým parkem a zábavním adrenalinovým areálem, v zimě je tu k dispozici Skiareál Plešivec. Novinkou roku 2022 se stala bobová dráha, kde si při jízdě užijete krásný výhled do okolí, s dětmi se navíc můžete vydat na putování po stopách krušnohorských strašidel.
 

Co byste měli vědět před cestou?

  • Máte chuť pokračovat v cestě? Využijte výlet karavanem na Klínovec a Boží Dar, který vás seznámí s další částí Krušných hor.
  • K plánování cesty se vám bude hodit odkaz na kempy, stellplatzy a restaurace.
  • Pokud jezdíte s obytňákem „nadivoko“, podle aplikací pro nocování s karavanem se dá přes noc stát na několika menších lesních parkovištích v okolí Přebuzi, na Chaloupeckém parkovišti i na parkovištích Skiareálu Plešivec a Skiareálu Klínovec. Ten pro parkování obytných vozů a přívěsných karavanů vyhradil parkoviště P4 a P5 u dolní stanice sedačkové lanovky u Jáchymova a parkoviště P2 v Loučné pod Klínovcem, pod severním svahem hory.
  • V provozní době parkoviště denně od 7:30 do 21:00 tu můžete parkovat zdarma, platí se pouze za noční stání od 21:30 do 7:30. Parkoviště funguje podobně jako běžný stellplatz: najdete tu přípojky elektrické energie, v budově jsou k dispozici toalety a sprchy.