Rusko má novou strategii, jak vyhrát válku. Západ se s ní jen těžce vypořádá

Čínští vojáci přijedou do Ruska, aby se prohloubila spolupráce obou zemí. Vojenského cvičení se zúčastní i další země blízké Moskvě.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Rusko sice stále vede svou válku na Ukrajině, přesto pořádá vojenské cvičení. Akce proběhne od 30. srpna do 5. září a zúčastní se jí Čína, Indie, Bělorusko, Mongolsko či Tadžikistán, píše server Daily Mail. Nejvíce budí pozornost účast čínských vojáků, protože Peking vyhrožuje napadením Tchaj-wanu. S invazí do sousední země má přitom Rusko velkou zkušenost. Podle čínského ministerstva obrany ale cvičení nesouvisí se současnou mezinárodní a regionální situací.

Čína má nejvíce vojáků

„Cílem je prohloubit praktickou a přátelskou spolupráci armád zúčastněných zemí, zlepšit úroveň strategické spolupráce mezi zúčastněnými stranami. Dále posílení schopnosti odpovědět na různé bezpečnostní hrozby,“ cituje z prohlášení čínského resortu obrany server TN. Vypadá to tak, že dvě světové velmoci mají v plánu stát v budoucnu při sobě. Tato informace by neměla nechat nikoho klidným, protože se jedná o státy, které mají jedny z největších armád na světě.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Cvičení vojáků

Jak vyplývá z webu Uč se online, Rusko je hned po Spojených státech druhou nejsilnější vojenskou mocností na světě s největší flotilou tanků. O něco méně má těchto strojů Čína, která má třetí největší armádu na světě, ale má zároveň jedno významné prvenství. Největší je z hlediska hrubé pracovní síly, protože v první linii má Peking k dispozici 2,3 milionu aktivního personálu, uvádí server Uč se online. Spojené státy mají o téměř milion méně. Rusko se tak díky spojenectví s Čínou může stát velmi silným.

Čas na změnu přístupu

Jak píše web TN, Peking se dosud snažil být ohledně války na Ukrajině neutrální, to se ale nedávno změnilo. „Iniciátorem a hlavním podněcovatelem (války) je Amerika. Jejich cílem je Rusko ponížit, vyčerpat a rozdrtit,“ cituje prohlášení čínského velvyslance v Moskvě Čang Chan-chuej web TN. Změnou přístupu Číny se tak může situace na Ukrajině zcela otočit. Rusko navíc dokazuje, že dokáže být silné nejen na bojišti. Sankce potvrzují, že Západ není schopen si bez některých surovin z Ruska poradit.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Plnění ropy

Především v otázce plynu se ocitla Evropská unie v panice poté, co se objevily náznaky, že Rusko může kohoutky utáhnout. Moskva také může ohrozit Západ skrz ropu. EU sice v rámci šestého balíčku sankcí přistoupila k ropnému embargu, ale některé země mají výjimku. Bez ruské ropy se neobejde ani Česko. Tuzemsko by tak zřejmě mělo přehodnotit svůj postoj vůči Moskvě, který je velmi vyhrocený. Rusko se totiž může stát opět tím, kdo bude udávat směr a být součástí tohoto hegemona bude rozhodně výhodnější než stát na druhé straně.

Co si o spojenectví Číny a Ruska myslíte?

Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články