Hlavní obsah

Zemřela návrhářka Hanae Moriová známá jako Madame Butterfly

Minulý týden ve čtvrtek 11. srpna zemřela ve věku 96 let světově proslulá japonská módní návrhářka Hanae Moriová, známá pro své motýlí motivy jako Madame Butterfly. Navrhla uniformy pro letušky společnosti Japan Airlines nebo svatební šaty pro japonskou císařovnu Masako. Jako první Japonka získala titul Haute couture.

Foto: Profimedia.cz

Hanae Moriová

Článek

Moriová symbolizovala vzestup Japonska jako moderního a módního národa a také ženskou emancipaci.

Heslem „Cítíte se důstojně, ať už je nosíte kdekoli na světě” chtěla dodat nositelkám šatů sebevědomí a důstojnost.

Její deštníky a šátky, často zdobené barevnými motýly, byly oblíbené u pracujících žen jako určitý symbol postavení.

Její modely nosily i známé osobnosti, včetně bývalé americké první dámy Nancy Reaganové nebo herečky Grace Kellyové.

„Byla průkopnicí módy v Japonsku. V době, kdy byl tento průmysl ještě v plenkách, utvářela to, co znamená pracovat jako návrhářka,“ řekla Kyodo News módní kurátorka a výzkumnice Akiko Fukaiová.

Foto: Profimedia.cz

Hanae Moriová

Po válce začínala navrhováním filmových kostýmů, svůj první ateliér si Moriová otevřela v roce 1951. V roce 1965 měla první zahraniční módní přehlídku v New Yorku, která sklidila ohlasy a hodnocení ve stylu „setkání Východu se Západem”.

V roce 1977 si otevřela ateliér v Paříži, její značka se jako první asijská stala členem prestižní pařížské Komory haute couture.

Zemřel japonský módní návrhář Issei Mijake

Styl

Moriová získala za své úspěchy oficiální uznání od japonské vlády, která jí v roce 1988 udělila medaili s fialovou stuhou jako uznání za její přínos umění. V roce 2002 jí francouzská vláda udělila Řád čestné legie, nejprestižnější francouzské vyznamenání, v hodnosti důstojníka.

Kromě toho, že byla Moriová módní návrhářkou, stala se i impozantní podnikatelkou – což je v Japonsku rarita – a v roce 1986 se stala první ženou v Japonské asociaci podnikových manažerů.

Její módní podnikání nadále rozvíjejí její dva synové, dvě vnučky Moriové se věnují modelingu, uvedla agentura AP.

Její pařížský butik musel kvůli finančním obtížím v roce 2004 zavřít, móda a parfémy se značkou Moriové se ale nadále prodávají po celém světě.

Kancelář návrhářky ve čtvrtek uvedla, že zemřela již 11. srpna ve svém domě v Tokiu. Nebyla uvedena přesná příčina smrti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám