Ukrajina je jen začátek. Rusko podle historika bude pokračovat invazí v dalším evropském státě

Ruský prezident Vladimir Putin se podle historika Jurije Felštinskije nespokojí jen se zničením Ukrajiny. Další na kremelském seznamu je Moldavsko.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jak připomíná server CNN Prima News, v Moldavsku je separatistický region Podněstří, který je podporován Moskvou. Oblast, která sdílí s Ukrajinou stovky kilometrů hranic, vyhlásila před více než 30 lety nezávislost. Žádný z členských států OSN ji ovšem neuznal, píše CNN Prima News. Právě tento region by tak měl podle historika Jurije Felštinskije šéf Kremlu chtít ovládnout. A nebude to mít nijak těžké.

Podněstří je proruské

„V moldavském Podněstří žije přibližně 220 tisíc rusky mluvících lidí, kterým ruská vláda začala vydávat pasy. Poprvé s tím začali v roce 2014,“ uvedl historik pro britský web Express. V regionu se navíc pohybuje okolo dvou tisíc ruských jednotek. Na zranitelnost Moldavska vůči ruské invazi upozornil nedávno také bývalý velvyslanec USA v Moldavsku James Pettit, jak píše web CNN Prima News. Jakmile Putin separatistický region ovládne, vyvolá v Moldavsku válku.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vlajka Podněstří

„Pokud Ukrajinci nebudou schopni Rusy zadržet, dostanou se do Podněstří a zahájí válku v Moldavsku, které je na seznamu,“ cituje Felštinskije web CNN Prima News. Obyvatelé Podněstří navíc příchod ruských vojáků budou zřejmě vítat. Podle referenda z roku 2006 se 97,2 podněsterských voličů vyslovilo pro připojení regionu k Rusku. Jediným receptem, jak tento scénář zastavit a nedat Rusku příležitost, aby později postupovalo dál do Evropy, je tak ukončení jeho agrese na Ukrajině. Celý konflikt je ale aktuálně ve velmi podivné fázi.

Rusko stojí téměř na místě

„Co vidíme, je strategický pat,“ cituje hodnocení války poradce ukrajinského prezidenta Oleksije Arestovyče web Novinky. Podle něj na frontových liniích za poslední měsíc nedošlo k žádným strategickým změnám. „Ne, že by tu nebyl pohyb, ale jsou to mikroskopické pohyby,“ prohlásil. Rusko tak v posledních dnech neslaví žádné úspěchy a zatím to nevypadá, že by se něco mělo významně změnit.

Jak píše web Novinky, většina ruských útoků se daří ukrajinským silám odrazit. Náznak postupu zaznamenali Rusové jen u Bachmutu. Tam podle britské vojenské rozvědky postoupily ruské síly o deset kilometrů za poslední měsíc, jinak se ale Rusové pohnuli ve většině oblastí jen o tři kilometry, informuje server Novinky. V panice jsou Rusové hlavně kvůli útokům na Krymu. Ukrajinské ministerstvo obrany hlásí, že v důsledku nedávných úderů se rozhodly ruské jednotky přesunout svá letadla.

Myslíte si, že se Rusko pokusí podniknout invazi i do další země?

Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články