Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brnu se ukazuje Věstonická venuše. Přivezla ji zásahovka

Šperky, tetování a různé fyzické úpravy. To není záležitost pouze moderní doby, své tělo rádi zdobili i naši předkové z doby kamenné. Nová výstava v Pavilonu Anthropos návštěvníkům nabízí pohled na šperky a ozdoby z Moravy, které nosili lidé před zhruba 30 tisíci lety. Součástí výstavy jsou i originály sošek Věstonické venuše a šamanovy loutky.

Návštěvníci brněnského muzea se mohou podívat na originály paleolitických venuší nalezených na území České republiky včetně té nejslavnější, Věstonické venuše. Slavnou pravěkou památku do Anthroposu dopravilo Moravské zemské muzeum v trezoru a za pomoci zásahové jednotky. Spolu s venuší se pod ozbrojeným dohledem přemístila i šamanova loutka, jeden z nejvzácnějších exponátů Moravského zemského muzea. 

„Část výstavy s lidskými zobrazeními, a tedy i Věstonickou venuší, slouží k tomu, abychom si byli schopni představit, jak takový nositel ozdob a šperků vlastně vypadal,“ vysvětlila Martina Galetová, autorka výstavy. Věstonická venuše je zároveň podobně stará jako vystavované ozdoby a šperky, a to zhruba tři desítky tisíc let.

Sošek mužů je málo

Zatímco ženy zobrazovali paleolitičtí umělci v podobě sošek poměrně hojně, podobizny mužů naopak archeologové nalezli výjimečně. Příkladem je torzo muže z Dolních Věstonic či šamanova loutka z Brna, která je pravděpodobně nejstarší nalezenou loutkou na světě. „Věstonická venuše byla naposledy vystavena před dvěma lety v Olomouci, zatímco Šamanovu loutku jsme naposledy vystavovali v roce 2009,“ řekl Marek Junek, ředitel Historického muzea MZM.

Výstava, která potrvá až do února příštího roku, ukazuje, že se tehdejší lidé až tak nelišili od těch dnešních. Místo náhrdelníků z mořských perel ale nosili perly ve tvaru prsou z mamutoviny nebo náhrdelníky z barvených rybích obratlů.

Znovu pohromadě

Dochované předměty archeologové nalezli především v moravských Dolních Věstonicích, Pavlově, Předmostí a Pekárně. „Vystavujeme pouze originály. Zároveň je unikátní, že si předměty lidé prohlédnou všechny pohromadě, přestože po vykopání byly uloženy v různých institucích. Památky se tedy setkávají na stejném místě, a to tak, jak byly původně vytvořeny,“ uvedla Galetová.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Cága,

Štítky výstava, Věstonická venuše, Anthropos, Brno, šperky, ozdoby, historie, šperk, Morava, Moravské zemské muzeum, Česko, Dolní Věstonice, soška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

IVAN FILIPEC

Kdyby okolo převozu nedělali humbuk, tak to nemusí doprovázet zásahovka. Stačilo to v tichosti převést, nikdo to nemusel vědět, vždyť se to vejde do kabelky.Stačí to oznámit, až je to na místě, né to prezentovat dopředu. utajený jednoduchý převoz je bezpečnější, než ten avizovaný. A vyjde to levnějc.

Pátek, 19. srpna 2022, 10:58Odpovědět

Brnu se ukazuje Věstonická venuše. Přivezla ji zásahovka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.