Muž se vydal do lesa a vrátil se se zlatým pokladem neuvěřitelné hodnoty. Další část může být ještě pod zemí

Historické mince našly svoje čestné místo v muzeu
 

Zlaté mince neuvěřitelné hodnoty spatřily po přibližně pěti stoletích znovu světlo světa, když se amatérský spolupracovník Muzea jihovýchodní Moravy v roce 2020 vydal do lesů v Hostýnských vrších, aby zkusil svoje štěstí. Tou dobou již měl za sebou několik zajímavých objevů, ale to, co ho toho dne v lese čekalo, si jistě nepředstavoval ani v nejdivočejších snech. 

Jen několik málo centimetrů pod povrchem ve svažitém terénu objevil spolupracovník Muzea jihovýchodní Moravy skutečný zlatý poklad, o které sníme od dětství a v dospělosti bychom si za něj pořídili skutečně příjemné živobytí. Tehdy. Jenomže za mince z přelomu 16. a 17.  si toho dnes moc nekoupíme, i když je jejich hodnota doslova nevyčíslitelná - šlo o 74 zlatých mincí.

Z lesa přímo do muzea

Poklad díky poctivému nálezci putoval přímo do zmiňovaného muzea, kde samozřejmě způsobil obrovskou radost. Protože bylo podezření, že by se na místě mohly ještě nějaké zapomenuté mince nacházet, vydali se na místo také odborníci. I ti byli úspěšní, i když ne už zdaleka tolik jako první nálezce. Poštěstilo se jim nalézt další tři dukáty. V pokladu našli vědci mince z několika zemí, nešlo tedy o jednu jedinou ražbu. Mezi ostatními bylo dokonce i osmanské platidlo, které ale v době kolem začátku třicetileté války nebylo na našem území takovou zvláštností, jak bychom se mohli domnívat. 

Poklad z třicetileté války

Nález se podařil v květnu roku 2020 a archeoložka muzea Jana Langová tehdy pro Český rozhlas vysvětlila jeho možný původ. „Může jít jak o majetek ukrytý někdy během třicetileté války do bezpečí někým místním, ale také o kořist některého z vojáků, pro niž se už nevrátil," konstatovala. A tak o poklad přišel jeho původní majitel a svým způsobem také nálezce, který jej odevzdal v muzeu. Jeho poctivost ale byla odměněna 145 tisíci korunami, věnovanými krajským úřadem. Ani on nepřišel tak docela zkrátka. 

Další nález jen o několik týdnů později

Jenomže poklad, který vzbudil velké pozdvižení, nebyl to poslední, co se v Hostýnských vrších našlo. Jen o pár měsíců později přinesl amatérský hledač pokladů další jeho část, tentokrát se jednalo o 12 zlatých 37 stříbrných mincí. Ale to vlastně není tak docela pravda, protože jedna ze “zlatých” mincí byla falešná. Už tehdy si lidé přilepšovali, jak se dalo, ale odborníci po několika staletích už tehdejší penězokazce žalovat nebudou, i když tehdy vyrobil obyčejnou měděnou minci, kterou jen pozlatil. 

Jak je to s poklady v Hostýnských vrších dnes? Podle dosavadních nálezů rozhodně není vyloučeno, že si další náhodný návštěvník tohoto kraje z lesa místo hub přinese domů pohádkový poklad. Budete to právě vy?

Zdroj: Český rozhlas, Zprávy z Moravy, Muzeum jihovýchodní Moravy

KAM DÁL: Nejstrašnější ruská námořní porážka u Cušimy: Lodě pluly přes půl světa, aby se nechaly rozstřílet

 

Klíčová slova: