Vlnící se studená fronta „vypne“ tropy. Na jak dlouho, je zatím nejasné
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Česká republika má za sebou další mimořádně teplý den. Přibližně na 50 % stanic ČHMÚ, které měří alespoň 30 let, padl (nebo byl vyrovnán) rekord na 18. srpna. Na některých místech rtuť teploměru překročila supertropických 35 °C. Jak na jižní Moravě, tak v Čechách: Česká Lípa, Doksany, Hradec Králové atd.

Nejvíce se zapotili ve Strážnici na Hodonínsku, kde měli až šestatřicet stupňů Celsia. Reálně, na rozpáleném chodníku, náměstí či parkovišti před „Kaufláčem“, ale bylo více. Při pětatřiceti stupních Celsia ve stínu konkrétně mezi 40 až 45 °C. Doslova za pár dnů oslavíme, v uvozovkách, jedno meteorologické výročí. Správně, řeč je o absolutním maximu 40,4 °C, naměřeném 20. srpna 2012 ve středočeských Dobřichovicích.

Ani ne dva týdny. Tolik zbývá do příchodu září a tím pádem meteorologického podzimu. Před sedmi lety, 1. září 2015, kdy vrcholila vlna veder, na severu Moravskoslezského kraje bylo až 37,4 °C, a tak se 1. září 2015 stalo nejteplejším dnem meteorologického podzimu v historii České republiky. Tento rekord letos nejspíše nepadne, ačkoli jeden z nedávných výstupů numerických modelů v prvních dnech příštího měsíce počítal s teplotami až mezi 33 až 37 °C. Heleďte, nedávno začalo meteorologické léto, potažmo prázdniny, a jedno i druhé už bude končit. Jak to uteklo. Za další takovýto „mžik“ budeme v říjnu až listopadu a kdoví, třeba tou dobou budeme dychtit po cestě zpět v čase.

Ale oukej, lidem už je asi moc teplo, a proto přichází zvlněná studená fronta. Přinese dešťové kapky, hlavně ochlazení:

19. srpna: V průběhu druhé poloviny dne se na 99,9 % objeví bouřka, a to primárně v západní polovině Čech. Nejvyšší odpolední teploty okolo 27 až 31 °C, na západě okolo 21 až 25 °C a na východě ještě okolo 32 až 36 °C. Čili kdo se chce potit, hurá na Moravu (a do Slezska).

20. srpna: Od Aše až po Karvinou velká oblačnost, místy s deštěm (bouřkami). Tak rozhodně jukněte na radarové snímky. A nebo ne, stejně buď zaprší, nebo ne. Nejvyšší odpolední teploty okolo 17 až 23 °C (kde zaprší, bude chladněji, proto ten relativně velký rozptyl). Čistě v západních a severozápadních Čechách to vypadá na těch 16 až 20 °C.

21. srpna: Většina Čech se může těšit na převážně modrou oblohu, a sice až do cca poledne. Pak oblaků přibude, ale nezdá se, že ze sebe něco vypustí. Lakomci. Východ republiky si sluníčka moc neužije. Nejvyšší odpolední teploty (na západě a severozápadě Čech) okolo 21 až 25 °C, nejnižší ranní teploty kolem 16 až 12 °C.

22. srpna: Na východě zataženo s deštěm a nejvyššími odpoledními teplotami okolo 15 až 19 °C, na západě bez srážek (bez oblačnosti ale ne) s nejvyššími odpoledními teplotami okolo letních 23 až 27 °C. Nejnižší ranní teploty kolem 17 až 13 °C.

Se zvlněnou studenou frontou mají počítače nemalé problémy, tím pádem i počasologové. Tak na to ve dnech 19. až 22. srpna myslete. Až už bydlíte kdekoliv, mějte krásný, již předposlední víkend meteorologického léta 2022!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru