Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

GLOSA: Ruské propagandě už nevěří ani Rusové, utíkají přes most z Krymu

Most vedoucí z Ruska na Krym.
Zdroj: profimedia
GLOSA

GLOSA: Zatímco válka na Ukrajině se během posledních několika týdnů dostala do patové situace a armády se na frontových liniích posunují tu vůbec, tu o stovky metrů, propagandistická válka už tak nerozhodná není. Podle zpráv, které do Evropy z Ruska přicházejí, je tam problém hlavně s morálkou. U vojáků, jejich velitelů, a hlavně už i u obyčejných lidí a voličů Vladimira Putina.

Tisíce aut stojí ve frontě na Kerčský most, devatenáctikilometrový železobetonový kolos, který spojuje pevninské Rusko se separatisty obsazeným Krymem. Tisíce Rusů tu byly i přes nedaleko zuřící válku na dovolené, teď se jich zmocňuje panika. Ukrajinci totiž svými akcemi ukázali, že umějí udeřit i stovky kilometrů v týlu nepřítele.

A co na to Rusko? Tváří se, že se prostě zásobníky s palivy porouchaly, a žádný útok z Ukrajiny nepřipouští. Jenže obyčejní lidé nejsou hloupí, a když vidí, že vše kolem začíná hořet, z Krymu prostě mizí. Ať kremelská propaganda tvrdí cokoli, zvláště lidé v postižených oblastech brzy zjistí, že řeči z Moskvy a realita dokážou být velmi odlišné.

Ruská propaganda selhává

Ačkoli ruská propagandistická mašinerie jede na plné obrátky a tvrdí, že za výbuchy na Krymu a jinde v Rusku stojí jak jinak než stará dobrá zanedbaná údržba, zřejmě zvyk ze sovětských časů, případně akce zlých diverzantů, kolony na mostě hovoří zcela jasně o tom, jak moc chlácholení z oficiálních míst věří obyčejní Rusové. Když vám za domem vybuchují pumy, těžko uvěříte tomu, že žádná válka není.

Kerčský most se halí do dýmu z dýmovnic. Ukrajinský prezident Zelenskyj prohlásil, že most na Krym je černá stavba a že půjde ke dnu. Dýmovnice, jež mají zabránit přesným leteckým úderům, které by pro most byly osudné, tam házejí ze strachu ruští vojáci. Putinovi velitelé přes noc utekli do Ruska jako krysy. To také obyčejným lidem na morálce nepřidá.

Rusko podle výše zmíněných atributů válku morálně prohrává, nicméně morálka proti tanku neobstojí. Vydrží Západ se svou podporou Ukrajině dostatečně dlouho, aby Vladimir Putin pochopil, že s kampaní plnou lží, násilí a utlačování jiných národů nepochodí?

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy