Umělecká díla a kulturní objekty Pardubic najdete v nově spuštěné mapě na webu

PARDUBICE – Občané Pardubic i jeho návštěvníci už nemusí pátrat, kde se nachází umělecká díla a kulturní objekty ve městě. Radnice spustila novou mapu uměleckých děl, kde si všechno přímo vyhledáte v databázi.

Kulturní katalog je rozdělen do tří fází. V první jsou zmapovány umělecká díla ve veřejném prostoru, kde je přibližně 350 děl. Jedná se o plastiky, pamětní desky až sakrální stavby či válečné hroby. Další fáze budou následovat. „Databáze zafunguje jako kulturní mapa města. Díky ní pak široká veřejnost zjistí, kde se jednotlivé prvky umění či kulturní instituce nacházejí, využívat ji mohou také kulturní aktéři, pro které bude užitečná zejména z hlediska plánování kulturních aktivit,“ objasnil náměstek primátora za oblast kultury Jan Mazuch.

Elektronická databáze poslouží jako podklad při plánování územního rozvoje města a stane se zdrojem informací o umění v ulicích Pardubic. Díla si můžete vyhledat pomocí mapy či abecedního seznamu. „S odborným popisem nám výrazně pomohli kurátoři z Východočeské galerie, Východočeského muzea a dalších institucí. Protože se jedná o velké množství dat, budeme zveřejněné informace průběžně doplňovat,“ doplnila Jana Fiedlerová z oddělení kultury a cestovního ruchu magistrátu Pardubic. Web je doplněn i o kontaktní formulář, kde můžete zasílat další údaje o jednotlivých uměleckých dílech.

Novou „kulturní mapu“ najdete na webových stránkách města Pardubic. V budoucnosti přibydou na webu další informace, protože druhá a třetí fáze mapování je zaměřena na vnitřní a vnější prostory pro kulturní a uměleckou činnost.