Globální oteplování stojí za tloustnutím dětí, tvrdí vědci. Čeští učitelé si to nemyslí

Děti jsou dnes obéznější a línější než kdykoliv v minulosti. Podle studie environmentální fyzioložky Shawndy Morrisonové za to může teplejší klima.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Na eskalující problém upozornil server Echo24. Děti jsou prý dnes o 30 % méně aerobně zdatné než jejich rodiče. Podle Morrisonové je fyzická zdatnost klíčová pro toleranci vyšších teplot, píše dále Echo24. Děti, které nejsou ve formě, mají proto zdravotní problémy spojené s vedrem. Zatímco se svět potýká s oteplováním, obezita a nedostatek fyzické aktivity mezi dětmi způsobuje to, že mnohé z nich se potýkají s problémy s regulací své tělesné teploty při vedrech, což je vede k tomu, že cvičí ještě méně, dodává Echo24.

Pravděpodobnějším viníkem je lenost moderní rodiny

Pedagožka Zuzana Štrajtová ze své praxe pozoruje, že změny v nejmladší populaci vyplývají ze životního stylu moderních rodin. „Děcka nedělají dneska nic jiného, než že sedí. Rodiče je všude vozí autem. Anebo, když už mají pohyb, je zase moc přeorganizovaný, což taky není dobře. Malí opičáci mají správně lozit po stromech, skákat po větvích. Když se všechno moc reguluje, organizuje, hlídá, ,nesmíš – musíš’, nemůžou mít z pohybu tu přirozenou radost,“ říká dlouholetá kantorka pro Události247.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Děti při tělesné výchově

Jana Svatošová provozuje studio FitFun, které se zaměřuje na pohybovou práci zejména s dětmi. „Nedokážu vyhodnotit, jaký vliv má na sportování dětí globální oteplování. Zato vím, že je zásadně důležitý vliv životního stylu rodičů. Všechno vychází z rodiny. Pokud k pohybu nepřivede potomka rodič, dítě samo nejeví iniciativu. Přitom děti jsou odmalička přirozeně natěšené se hýbat – skáčou, lezou na stromy… Právě přirozený pohyb je to, co u nás upřednostňujeme. Vedeme děti k pohybové všestrannosti,“ říká Událostem247.

Čistá radost z pohybu bez stresů ze soutěžení a srovnávání

Lektorka nepovažuje za ideální to, že v některých oddílech jsou děti od nejútlejšího věku vystavovány náročné soutěživosti. „V mladším školním věku je ze všeho nejdůležitější hýbat se všestranně. Nestavět to hned od začátku na srovnávání. Ve výkonnostním sportu na to dojde okamžitě – kdo je rychlejší, kdo je pomalejší. To může děti rychle demotivovat,“ vysvětluje Událostem247. Podle Svatošové se dnes posouvá hranice toho, co je považováno za normální , a co už za obezitu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Dítě ve fastfoodu

Na twitteru se kolem tématu studie dr. Morrisonové strhla debata. Podle některých za to může uzavření škol a sedavější způsob života. Jiní zpochybňovali studii s tím, zda je obezita u dětí častější v teplejších podnebích, něž v těch chladnějších. Lékařka Nicole Saphier označila tvrzení studie za absurdní. „Obviňovat rostoucí dětskou obezitu ze změny klimatu je další úroveň absurdity. Co říkáte na to, že jsme vytvořili línou společnost s elektronikou a na zrušení aktivit z nesmyslné covid politiky?“ citoval lékařku web The Blaze.

Co si o spojitosti globálního oteplování s dětskou obezitou myslíte?

Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články