Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Finská premiérka opět čeří vody: Po fotkách nahoře bez se nyní odvázala na večírku

Na večírku předvedla taneční kreace.
Zdroj: Profimedia
+ Další 4 fotografie
finsko

Finská premiérka Sanna Marin (36) čelí ostré kritice poté, co se na internetu začalo šířit video, které ji zachycuje, jak zpívá a tančí na bujarém večírku. Na videu, jež se zřejmě rozšířilo z účtu na sociálních sítích, jsou také premiérčini přátelé včetně finských celebrit. Informuje o tom zpravodajský web BBC.

Sanna Marin se kvůli videu ocitla pod palbou kritiky opozičních stran a zazněla i výzva, aby se podrobila testu na drogy. Šestatřicetiletá premiérka odmítla, že by brala drogy. Uvedla, že pila pouze alkohol a jen se "bujarým způsobem" bavila. Na svou obhajobu novinářům řekla: "Mám rodinný život, mám pracovní život a mám volný čas, který trávím se svými přáteli. V podstatě stejně jako mnoho lidí v mém věku."

Premiérka pařmenka

Premiérka zároveň sdělila, že necítí potřebu své chování měnit. "Budu úplně stejným člověkem jako doposud a doufám, že to bude přijato," řekla.

Nejmladší premiérka světa se netají tím, že se ráda baví. Byla opakovaně vyfocena na hudebních festivalech. Loni se omlouvala za to, že byla na diskotéce, ačkoli se před tím setkala s pozitivně testovanou kolegyní.

Německý bulvární deník Bild minulý týden označil Marinovou za "nejvíc cool političku na světě".

Premiérka dnes k uniklému videu řekla, že věděla o tom, že je natáčena, ale nemá radost z toho, že se video dostalo na veřejnost. "Tancovala jsem, zpívala a bavila se, což je naprosto legální," poznamenala s tím, že nikdy nebyla v situaci, kdy by viděla nebo věděla o tom, že ostatní užívají drogy.

Předsedkyně opoziční strany Riikka Purraová vyzvala Marinovou, aby se dobrovolně nechala testovat na drogy, a poznamenala, že nad premiérkou se vznáší "stín pochybnosti". Další opoziční politici kritizovali premiérku a pracovníky médií za to, že komentují večírek místo toho, aby se věnovali důležitějším tématům.

"Reakce je velmi typická pro vše, co týká Marinové - je polarizovaná," řekl BBC finský novinář a komentátor Robert Sundman. "Jsou lidé, kteří říkají, že je normální, aby se žena v jejím věku bavila se svými přáteli, a lidé, kteří jsou šokováni," pokračoval. "Ale přinejmenším do této chvíle je jedno jisté: předchozí snímky z večírku její popularitu ani popularitu její strany nijak - přinejmenším výrazně - neovlivnily," dodal. Podle Sundmana vzbudilo velkou pozornost přátelství Marinové s finskými celebritami, což označil za výrazný odklon od předchozích premiérů.

Vyrůstala v LGBT rodině a nechala se vyfotit bez podprsenky

Marin vyrůstala ve skromných poměrech, které se rovněž nepodobají příběhům jiných světových vůdců. Její rodiče se podle CNN rozvedli, když byla malé dítě, kvůli problémům jejího otce s alkoholem. Následně vyrůstala v „duhové rodině“. Její matka si našla partnerku a všechny bydlely v pronajatém bytě v regionu Pirkkala severně od Helsinek. Přestože v nové domácnosti neměli její členové moc peněz, Marin napsala, že měli „hojnost“ lásky. Podporu komunitě LGBT následně Marin vyjádřila, když šla v čele duhového průvodu.

V patnácti šla Marin na svou první letní brigádu v pekárně a na střední škole distribuovala časopisy, aby si přivydělala. Po promoci pracovala jako pokladní. Tomu se nedávno vysmál estonský ministr vnitra a nazval ji dokonce „prodejnou dívkou,“ zpochybňoval také její schopnost řídit zemi. Estonsko se následně Finsku za nevhodné komentáře, které učinil předseda krajně pravicové strany EKRE Mart Helme, omluvilo.

Marin využila komentáře ve svůj politický prospěch a tweetovala: "Jsem na Finsko nesmírně hrdá. Dítě z chudé rodiny se zde může vzdělávat a dosáhnout svých životních cílů. Pokladní se může stát dokonce premiérkou."

Jinou kontroverzi spustila Marin, když se nechala vyfotografovat na obálku časopisu pouze v saku bez podprsenky. V reakci na kritiku, která se následně spustila, se část uživatelů sociálních sítí rozhodla podpořit premiérku pod hashtagem #ImWithSanna. Lidé sdíleli své fotografie, na kterých mají také sako a pod ním nic.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy