Bouřky dorazily do Česka. Hasiči vyjeli ke stovce zásahů

Část republiky zasáhly v pátek odpoledne silné bouřky, objevily se v jižních Čechách i na Hané, poté postoupily do oblasti středních Čech a Prahy. V souvislosti se silným deštěm a bouřkami vyjížděli hasiči do 22:00 k více než stovce zásahů. Nejvíc jich bylo v Jihočeském kraji a středních Čechách. Většinou čerpali vodu a odstraňovali spadlé stromy, uvedli hasiči na Twitteru.

Velmi silné bouřky postupují přes Česko od jihu a jsou doprovázeny intenzivním deštěm a nárazy větru. „Na Plzeňsku se místy vyskytují velmi silné bouřky s úhrny kolem 50 milimetrů za hodinu, nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině a kroupami kolem dvou centimetrů,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) kolem 21:00.

Podle meteorologa Miloše Dvořáka z ČHMÚ se dají na Plzeňsku předpokládat „poměrně významné“ problémy, očekávají se tam ty nejintenzivnější srážky. „Situace tam vypadá nejvážněji,“ řekl po 23:00 ve vysílání ČT24.

Krátce před 23:00 ČHMÚ na Twitteru informoval, že bouřky na mnoha místech přešly spíš do intenzivního trvalého deště. V Hrádku na Rokycansku podle meteorologů spadlo za tři hodiny extrémních téměř 129 litrů vody na metr čtvereční, z toho 90 litrů spadlo za hodinu.

Silné deště hlásí regiony, kterými bouřkové pásmo prošlo, mimo jiné Táborsko. „Na stanici Olší v bouřce spadlo kolem padesáti milimetrů za jednu hodinu, v bouřce se vyskytují také kroupy kolem dvou centimetrů a nárazy větru kolem sedmdesáti kilometrů v hodině. Bouřky postupují přes Jistebnicko k severu až severozápadu. V opakovaných bouřkách v této oblasti může spadnout ojediněle kolem sedmdesáti milimetrů.“ 

Vydatný déšť v pátek večer zkomplikoval dopravu na dálnici D1 u Prahy. Na pátém kilometru se vytvořila laguna, která omezila provoz. „Budeme čistit odtokové kanály podél dálnice,“ oznámili pražští hasiči na Twitteru hodinu před půlnocí. Celkem vyjížděli hasiči v hlavním městě k více než dvaceti zásahům vyvolaným počasím. Ve většině případů čerpali vodu, monitorovali také tok Botiče v Nuslích, kde dosáhl druhého stupně povodňové aktivity.

Dvořák uvedl, že prší také na severovýchodu Moravy, ale srážky v oblasti nejsou tak intenzivní. Také déšť v Libereckém a Ústeckém kraji by neměl vytvářet velké problémy.

Na východě mají být bouřky slabší, výstraha před vysokými teplotami však trvá

V Plzeňském a části Jihočeského kraje z důvodu vydatných srážek platí od 15:00 do sobotního poledne také povodňová bdělost. Znamená to riziko vzestupu hladin, kdy se ale voda ještě nevylévá z břehů.

Meteorologové rovněž upozorňují, že v bouřkách mohou nárazy větru vyvracet stromy a lámat větve, nebezpečné jsou i kroupy a blesky. „Nutno zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty a podobně. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst,“ uvedli. Nabádají i k opatrnosti při řízení.

Ve zbytku Čech platí výstraha před bouřkami s nízkým stupněm nebezpečí rovněž od 14:00 do dvou hodin po půlnoci. V Jihomoravském, Moravskoslezském, Zlínském a Olomouckém kraji je stejná výstraha vyhlášená od pátečních 20:00 do sobotního dopoledne. Úhrny v těchto bouřkách mohou být asi třicet milimetrů. Také na těchto místech ale hrozí kroupy i silné nárazy větru. 

V sobotu bude v některých místech dál intenzivně pršet

Podle Dvořáka se v sobotu nejintenzivnější srážky přesunou na severovýchod a východ Moravy a Slezka. „Bude to kombinace velmi silných bouřek a deště. Očekáváme, že by v kombinaci těchto meteorologických jevů mohlo na některých místech spadnout i kolem 60 nebo 70 milimetrů srážek,“ řekl.

Na srážky budou reagovat během sobotního večera a noci na neděli menší toky, varoval.