Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Zařízení Apple mají vážnou chybu: Co dělat, aby útočník nepřevzal kontrolu nad telefonem

Do vašeho iPhonu může proniknout hacker: Návod, jak se útoku vyhnout
Zdroj: Pixabay
CHYBA

Telefony a počítače značky Apple trpí závažnou bezpečnostní chybou, která může potenciálním útočníkům vyzradit citlivé detaily. Kvůli chybě v operačním systému může potenciální hacker přistupovat nejen k samotnému zařízení a všem jeho datům, ale dokonce i do bankovních aplikací. Chybou jsou postiženy jak telefony, tak počítače kalifornské značky. O chybě informovala sama společnost Apple.

Chyba, která potenciálnímu útočníkovi může otevřít takzvaná zadní vrátka do telefonu, se vyskytuje na iPhonech 6 Plus a novějších. Zasaženy jsou také iPady od modelu 4 výše a počítače s operačním systémem Monterey. Apple se samozřejmě okamžitě vrhl na opravu chyby, která se podařila v průběhu tohoto týdne. Teď je však důležité, aby si opravu systému nainstalovali také uživatelé. Apple vydal varování během pátku.

Nový operační systém, který už by měl být bez této kritické chyby, má pro telefony označení iOS 15.6.1, respektive iPadOS 15.6.1. pro tablety Apple. Aktualizace byla uvolněna již během středy, a pokud má uživatel na svém telefonu povolenou automatickou aktualizaci softwaru, nainstalovala se mu s největší pravděpodobností automaticky během noci.

Pokud však uživatel aktualizaci nenainstaluje, vystavuje se velkému bezpečnostnímu riziku. "Útočník může vidět polohu telefonu, přečíst si zprávy, zobrazit kontakty a potenciálně dokonce získat přístup k mikrofonu a kameře," říká pro Daily Mail bezpečnostní expert ze společnosti ESET Jake Moore.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy