Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Do Česka dorazí velmi silné bouřky s kroupami: Mohou vzniknout i supercely

Bouřky dorazí do Česka: Hrozí supercely
Zdroj: Pixabay
Předpověď počasí

Českou republiku zasáhnou v pátek velmi silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu, která před tímto jevem varuje. Kde všude v republice se objeví?

Český hydrometeorologický ústav vydal na pátek od 14:00 hodin do 2:00 v sobotu v noci výstrahu. Do Česka se totiž valí velmi silné bouřky, které zasáhnou tyto kraje: Hlavní město Praha, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj a Kraj Vysočina (Humpolec, Pacov, Pelhřimov, Světlá nad Sázavou).

Meteorologové na svých stránkách doporučují, aby lidé zabezpečili okna, dveře, skleníky a volně položené předměty.Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami,“ varují. Lze také očekávat škody na majetku, výpadky v energetice a problémy v dopravě.

Mohou vzniknout i supercely

„Bouřky se vyskytnou na celém území ČR. Zatímco v západních a centrálních částech ČR očekáváme nástup konvektivní aktivity již po poledni, ve východních partiích Česka se bouřky objeví až ve večerních hodinách,” uvedl ČHMÚ podle Novinek s tím, že neze vyloučit ani vznik supercel.

Silné bouřky se vyskytnou také v regionech Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj či Kraj Vysočina (Bystřice nad Pernštejnem, Havlíčkův Brod, Chotěboř, Jihlava, Moravské Budějovice, Náměšť nad Oslavou, Nové Město na Moravě, Telč, Třebíč, Velké Meziříčí, Žďár nad Sázavou).

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy