Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Brněnský vědecký park má větrný tunel, ve kterém věci létají

U brněnského výstaviště čeká na návštěvníky nová atrakce. Expozici zábavního vědeckého parku Vida! ozvláštnil větrný tunel. Zájemci ho najdou v sekci Civilizace. Jedná se o druhý exponát, který si zaměstnanci centra sami navrhli, otestovali a z větší části i vyrobili.

Průhledným tubusem se prohání usměrněný proud vzduchu, díky kterému vložené předměty létají. Součástí atrakce je také zázemí, kde si návštěvníci vyrobí létací modely a otestují, zda se v tunelu vznesou.

Po modelu elektronového mikroskopu jde o teprve druhý výtvor, který od návrhu až po uskutečnění vznikal společnými silami expozičního týmu. Vývoj byl ale náročnější, jelikož tunel musí být jednoduchý na ovládání, funkční i odolný. Vědecký exponát si totiž vyzkouší tisíce návštěvníků. „Celý proces, na kterém se podílelo sedm lidí, trval čtyři měsíce. Náklady dosáhly téměř 100 tisíc korun. Vývoj atrakcí přímo zaměstnanci má ale výhody, protože výrobek dobře otestují, takže ušetříme na následných opravách,“ vysvětlila manažerka expozice Vida! Lucie Čáslavová.

Cesta tunelu na denní světlo ale nebyla bez překážek. „Najít ideální technická řešení bylo obtížné. Zapotili jsme se hlavně při rozmísťování mechaniky uvnitř exponátu. Potřebovali jsme získat co možná nejlepší laminární proudění vzduchu uvnitř tubusu,“ uvedl grafický designér expozice Michal Goláň.

Na výrobu vlastních výtvorů ale centrum nezanevře. Podle Čáslavové shání centru, které zřízuje Jihmoravský kraj, více peněz i lidí do expozičního týmu, aby se kromě oprav věnovali také rozvoji nových nápadů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto VIDA! science centrum

Štítky Zábavní park, Vida, větrný tunel, exponát, expozice, tunel, Brněnské výstaviště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský vědecký park má větrný tunel, ve kterém věci létají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.