Plzeň upravila část parku v areálu někdejšího výstaviště. Má být celoročně zelenou oázou

Plzeň za 46 milionů korun včetně DPH upravila park u Mže za obchodním centrem Plaza u centra města. Bude sloužit pro rekreaci, setkávání, sport i pro pořádání veřejných akcí. Během roku je tam třeba prázdninová Sportmania nebo část květnových Slavností svobody. Hlavní fáze úprav začala loni v prosinci, v plánu je ještě druhá etapa, řekl primátor Pavel Šindelář (ODS). Areál umožňuje denně průchod pěším a průjezd cyklistům.

Park vzdálený od centrálního náměstí vzdušnou čarou asi 700 metrů vznikl v 70. letech minulého století a od té doby se moc nezměnil. Sloužíval jako plocha výstaviště Ex-Plzeň. S výstavbou obchodního centra se charakter využití postupně měnil.

„V centrální části parku vznikla nově multifunkční zpevněná plocha s unikátním osvětlovacím systémem, který bude možné využít při sportovních i kulturních akcích,“ řekl primátor.

Plochu lemuje okružní mlatová cesta pro pěší, ze které lze po schodech dojít až k řece, uprostřed je 640 metrů dlouhý a čtyři metry široký asfaltobetonový okruh pro in-line bruslaře a delší okruh pro pěší.

V prostoru vznikla i tři hřiště, zázemí pro volnočasové aktivity, lavičky a herní prvky pro děti. V parku je teď 31 nových sloupů osvětlení kolem in-line dráhy a hlavní cesty. Obvod multifunkční plochy uprostřed lemuje 126 světel, která mohou měnit barvu. Samotnou plochu osvětlují kužely 44 LED světel na lanech a 30 na sloupech.

Zelená oáza v centru města

V parku zůstaly vzrostlé starší zdravé stromy, nové byly vysazeny na jaře a zbytek na podzim. „Z 88 nových stromů tvoří většinu javory, duby, jasany a borovice. Doplňují je plnokvěté třešně a lípy. Pro barevnost jsou tu také americké javory, břestovec, zmarličníky a okrasné jabloně,“ řekl náměstek primátora Michal Vozobule (TOP 09). Podle něj to zakládá trvale zelenou oázu v centru.

V první fázi úprav se obnovila zeleň. Okrajové části parku byly vyčištěny od invazivních bylin a náletových dřevin, vznikly nové zelené plochy s trvalkami a byly vysazeny nové stromy. „Změnila se také síť cest. Stávající cesty umožňující průchod a průjezd cyklistům areálem od obchodního centra od Lochotínské lávky i z Lochotínské ulice zůstaly zachovány,“ řekla Jana Pechová ze správy veřejného statku města.

Nově jsou v parku herní prvky odolné proti vandalům, 21 laviček a odpadkové koše. V okolní ploše se zachovaly některé zpevněné plochy pro sport a různé akce. Malý amfiteátr může po obnově dál sloužit návštěvníkům, řekla specialistka na urbanistickou zeleň Hana Hrdličková.

Ve druhé etapě obnovy plánuje město zahloubený skatepark, který nahradí ten současný. Uvažuje se o vodovodu s pítkem a piknikových místech s grily.