Rusové napadli specifickým způsobem další zemi. V minulosti čelilo útoku i Česko

Proruští hackeři se pomstili Estonsku za odstranění sovětského pomníku v městě Narva. V jednu chvíli vyřadili z provozu více než 200 významných webů.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Ke středečnímu hackerskému útoku na stovky estonských webových stránek se přihlásila skupina Killnet, informuje server Novinky. Prostřednictvím DDoS sestřelila naráz stránky bank, platebních systémů, státní správy, zdravotnictví, vzdělávání či veřejných služeb a pochlubila se činem na svém účtu na sociální síti Telegram. Nešlo o první případ, kdy Killnet provedl hackerský útok na některou ze západních zemí.

Útoku čelilo i Česko

„Killnet je politická proruská hackerská skupina, která útočí na nepřátele Ruska. Vlně DDoS útoků Killnetu čelila v uplynulých měsících i Česká republika, Litva, Itálie, Polsko, Kolumbie, Norsko a další země. Killnet údajně ovládá jeden z největších aktivních botnetů složený ze 4,5 milionu zařízení,“ uvedl pro Novinky expert z kyberbezpečnostní společnosti Check Point Daniel Šafář. Útok v ostatních případech nebyl ale tak rozsáhly jako u Estonska. Důvod pro vyřazení dvou set webů přitom není nijak významný.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Hacker

Estonsko se rozhodlo odstranit v souvislosti s děním na Ukrajině v ruskojazyčném městě Narva tank T-34 z druhé světové války, který sloužil jako sovětský pomník. Kvůli protiruskému postoji západních zemí se tak dá předpokládat v budoucnu nárůst podobných útoků. Killnet navíc podle Šafáře našel spojence. „Například skupina NoName057(16) v uplynulých týdnech odstavila několik webových stránek ve Finsku a Polsku,“ uvedl expert pro Novinky. Podle něj se navíc skupina spojila s Killnetem při útocích na Litvu a Norsko.

Ruský seznam

Hackerské útoky mohou být začátkem něčeho většího. Ještě před ruskou invazí v únoru letošního roku probíhala mezi Kyjevem a Moskvou kyberválka, jak psal server Seznam Zprávy. Nemusí tak být zdaleka náhodné, že právě v pobaltských zemích se objevilo několik hackerských útoků v poslední době. Právě na tyto země si Moskva dlouhodobě dělá nárok, protože byly v minulosti součástí Sovětského svazu. Nejen Lotyšsko, Litva či Estonsko by měly být na pozoru.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Mapa Pobaltí

Jak psaly Události247, Rusko zřejmě bude chtít rozpoutat válku také v Moldavsku. Podle historika Jurije Felštinskije toho chce Moskva docílit skrz ovládnutí separatistického regionu Podněstří. Cestu k této oblasti nebude mít složitou, protože má s Ukrajinou několik stovek kilometrů dlouhou hranici a v oblasti panuje proruská nálada. Rozpoutáním konfliktu v další evropské zemi může Rusko způsobit ještě větší krizi, než které čelí svět aktuálně.

Co si o ruských kyberútocích myslíte?

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články