Do daňového řízení s hamburskou bankou jsem nezasahoval, řekl vyšetřovatelům kancléř Scholz

Německý kancléř Olaf Scholz opět odmítl, že by jako někdejší starosta Hamburku měl jakýkoli vliv na daňové řízení s tamní bankou Warburg při skandálu kolem takzvaných cum-ex transakcí s cennými papíry. Scholz to v pátek prohlásil před vyšetřovacím výborem regionálního hamburského parlamentu, který kauzu rozplétá.

„Na daňová řízení s bankou Warburg jsem neměl žádný vliv,“ řekl sociálnědemokratický kancléř, který byl v letech 2011 až 2018 hamburským starostou. „Neexistovaly žádné politické zásahy do daňových řízení,“ dodal.

Vyšetřovací výbor se věnuje tomu, zda vedoucí představitelé sociální demokracie (SPD) neměli vliv na daňové procesy spojené s bankou. V případě Scholze jde o tři schůzky v letech 2016 a 2017 s představiteli bankovního domu Christianem Oleariusem a Maxem Warburgem. Schůzky s nimi nynější kancléř nepopírá, tvrdí ale, že si podrobnosti rozhovorů nepamatuje.

Německá média poukazují na to, že po těchto schůzkách finanční úřad v Hamburku, který je rovněž spolkovou zemí, nevymáhal po bance 47 milionů eur (asi 1,2 miliardy korun) mylně vyplacené daňové vratky. Do řízení se ale krátce před promlčením vložilo spolkové ministerstvo financí, které nařídilo vymáhat na bance 43 milionů eur (jedna miliarda korun).

Cum-ex transakce spočívají v rychlé výměně akcií mezi více subjekty v den rozhodný pro výplatu dividendy. Cílem je, aby nebylo jasné, kdo má povinnost odvést daň z kapitálových výnosů, jejíž sazba činí v Německu 25 procent.

Na detaily jednání si už nepamatuji, řekl kancléř

Páteční svědecká výpověď před vyšetřovacím výborem byla pro Scholze druhá, poprvé před ním hovořil loni v dubnu jako vicekancléř a sociálnědemokratický kandidát na kancléře. Právě tehdy řekl, že s vedoucími činiteli banky se sice sešel, ale na detaily jednání se nepamatuje.

Před týdnem novináře na kancléřově tiskové konferenci zajímalo, zda si Scholz nějaké nové okolnosti schůzek nevybaví. Scholz ale uvedl, že vše již řekl. Řekl také, že předchozí vyšetřování ukázala, že politici na úředníky nátlak nevyvíjeli. Na dotazy, proč si zmíněné schůzky podrobně nepamatuje, kancléř odpovídá, že jako starosta pracoval a scházel se s lidmi od rána až do noci a nemůže si přesně vybavit každou podrobnost.

Vedle hamburského parlamentu se případem banky Warburg zabývá i státní zastupitelství v Kolíně nad Rýnem. To vyšetřuje dva bývalé sociálnědemokratické politiky Alfonse Pawelczyka a Johannese Kahrse kvůli možnému zapojení do daňového podvodu.