Připravuje se Zelenskyj na nejhorší? Jeho poslední činy tomu silně nasvědčují

Ukrajinský prezident Zelenskyj opět vydal v souvislosti se Záporožím varování před možnou jadernou katastrofou. Ukrajina nacvičovala svou reakci.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Cvičení ukrajinských sil, které simulovalo jaderný útok, proběhlo v blízkosti elektrárny v Záporoží, píše web Daily Mail. Záchranáři v plynových maskách a ochranných oblecích si vyzkoušeli evakuaci zraněného muže, skenování radiace či mytí kontaminovaných vozidel. Akce proběhla krátce poté, co ukrajinské ministerstvo obrany varovalo, že Rusko plánuje útok pod falešnou vlajkou. Tvrzení má potvrzovat oznámení zaměstnancům elektrárny, že nemají v pátek chodit do práce.

Inspektoři OSN mohou přijít na kontrolu

„V Záporožské jaderné elektrárně bude 19. srpna přítomen pouze provozní personál. Žádným dalším zaměstnancům nebude vstup umožněn. Je také známo, že objekt narychlo opustili představitelé (ruského energetického podniku) Rosatom, kteří byli v poslední době stále v elektrárně,“ cituje z oznámení ukrajinské rozvědky ČTK. Nebylo by to poprvé, co by došlo během války na Ukrajině v Záporožské elektrárně k provokaci. V posledních dnech proběhlo několik ostřelování elektrárny, ze kterých se vzájemně obviňuje ruská a ukrajinská strana.

iZdroj fotografie: Pixabay
Sídlo OSN

Vzniká tak obava, že může dojít k podobné katastrofě, která v roce 1986 nastala v Černobylu. Zelenskyj naléhá, aby se situace na místě zklidnila. „OSN musí zajistit bezpečnost tohoto strategického objektu, jeho demilitarizaci a úplné osvobození od ruských jednotek,“ cituje prohlášení ukrajinské hlavy státu web Daily Mail. O elektrárně jednal Zelenskyj i s tureckým prezidentem Recipem Tayyipem Erdoganem a šéfem OSN Antonio Guterresem při setkání ve Lvově. OSN souhlasí, že je třeba situaci na místě klidnit, doplňuje Daily Mail.

Radioaktivní látky až v Česku

Podle generálního tajemníka Rusko potvrdilo, že inspektoři OSN budou moci zařízení navštívit „v blízké budoucnosti“, píše Daily Mail. Podle šéfa ukrajinské státní jaderné energetické agentury Enerhoatom Petra Kotina má Rusko v elektrárně 500 vojáků a 50 obrněných vozidel. Takové nařčení ale Moskva odmítá a tvrdí, že elektrárnu ostřelují ukrajinské síly. To potvrdila také správa města Enerhodar, kde se Záporožská jaderná elektrárna nachází. Jak píše web Blesk, podle úředníků dosazených ruskou stranou ukrajinské dělostřelectvo pálilo na město ve čtvrtek večer.

Obě strany si přitom jsou vědomy následků možné jaderné katastrofy. Jak píše ČTK, podle Moskvy případná havárie způsobí, že radioaktivní látky zasáhnou i Polsko, Německo a Slovensko. Podle modelu vypracovaném Ukrajinci bude zasažena hlavně Ukrajina a sousední země. Postihnout by mohly radioaktivní látky ale i část Česka. Naopak Český úřad pro jadernou bezpečnost varuje před apokalyptickými spekulacemi. Jak píše ČTK, ukrajinská elektrárna je od českých hranic vzdálena přes 1000 kilometrů.

Co si o současné situaci v Záporoží myslíte?

Diskuze Vstoupit do diskuze
56 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články