Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Transplantační centrum v Brně plánuje nové sídlo až za dvě miliardy

Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie v Brně (CKTCH) plánuje stavbu nového sídla v areálu Fakultní nemocnice Brno v Bohunicích. Podle předběžného projektu by se cena nové budovy měla pohybovat od 1,6 miliardy do dvou miliard korun, řekl ředitel centra Petr Němec. Podle něj jsou současné pronajaté prostory v centru v areálu Fakultní nemocnice u svaté Anny zcela nevyhovující.

Nová budova by měla vzniknout poblíž plánované porodnice fakultní nemocnice. „Aktuální prostory, které máme pronajaté od svatoanenské nemocnice, jsou zcela nevyhovující a nedostatečné a jsou skutečnou brzdou provozu a zejména dalšího možného vývoje. Tato otázka se řeší se zřizovatelem řadu let. V roce 2018 a pak v roce 2020 vznikly dvě studie, které potvrdily nezbytnost řešení současné situace," uvedl Němec.

Ve svaté Anně podle něj nejsou prostory, kam by se centrum mohlo rozšířit. "Proto po jednání s ministerstvem zdravotnictví jako zřizovatelem byla zvolena varianta výstavby nové budovy na zelené louce v areálu Fakultní nemocnice Brno," řekl Němec.

Sám očekává v nejbližší době vyhlášení Národního plánu obnovy. "Je to plán, který bude financován z prostředků Evropské unie. Předpokládám, že centrum bude jedna z nosných zdravotnických investic financovaná z tohoto plánu," uvedl Němec. Dodal, že podle plánu by měly být peníze proinvestované do konce roku 2025, kdy by měla být hotová i budova.

CKTCH je jedním z největších kardiochirurgických pracovišť v České republice. Ročně provede přes 1100 srdečních operací a 150 transplantací životně důležitých orgánů, jako jsou srdce, játra nebo ledviny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto CKTCH

Štítky CKTCH, FN, Brno, Výstavba, Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Brno-Bohunice, Evropská unie, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, Svatá Anna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Transplantační centrum v Brně plánuje nové sídlo až za dvě miliardy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.