Výcvik, 9. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Ať už máte kočku nebo psa, určitě to znáte. I když se snažíte sebevíc, některé způsoby chování se zvířatům těžko vymlouvají. Ale nevzdávejte se! Pokud už si například kočka jednou zvykne odírat vám drápky pohovku, bude nějakou chvíli trvat, než ji to odnaučíte. A se psy nebudete mít o nic méně práce. Chce to zkrátka trpělivost. A můžete vyzkoušet i následující triky.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Problém č. 1: Pes škrábe podlahu

Psi prostě milují hrabání. A tak nemají-li dostatek pohybu a možností k hrabání venku, může se stát, že si svou touhu vybijí na vaší podlaze. Klíček číslo jedna k odstranění tohoto zlozvyku je, jak už vyplývá z výše napsaného, zabezpečit psovi dostatek času venku a umožnit mu i venku hrabat. Pokud máte zahradu, zkuste mu třeba zahrabat na jednom místě nějakou hračku a nechte jej, ať si ji „vydoluje“. Zvykne si, že hrabání patří ven a podlahu nechá na pokoji. Jestliže zahradu nemáte, najděte nějaké místo venku, kde se dá dělat něco podobného. Nebo si pomozte krabicí s pískem. Zkrátka nabídněte svému mazlíčkovi nějakou jinou alternativu, než je vaše nová plovoucí podlaha.

Problém číslo 2: Kočka si ostří drápky o pohovku

Krokem číslo jedna je koupit kočce škrabadlo, zvláště pokud nemůže ven a žije jen v bytě. A pak ji na ně naučit škrábat. Jenže samotné škrabadlo ještě neznamená, že si kočka přestane pohovky všímat. Zkuste tedy na místo, které si k ostření drápků vybrala, nalepit oboustrannou lepicí pásku. Ta se vašemu mazlíčkovi určitě líbit nebude. Vyzkoušet můžete i aromaterapii – lehký závan pepřového aroma kočku také spolehlivě odradí.

Problém číslo 3: Pes jí vlastní výkaly

Takové chování vůbec nemusí být jen tak nějaký zlozvyk, ale velmi často ukazuje na zdravotní problém psa. Konkrétně na zažívací problémy – pes může mít nedostatek určitých trávicích enzymů, a proto je instinktivně hledá ve výkalech. Takže určitě konzultujte problém s veterinářem. Pokud se všechny potíže vyloučí, ale pes s pojídáním výkalů nepřestane, zkuste mu do jídla přimíchat trochu rozmačkaného ananasu – exkrementy mu pak už rozhodně chutnat nebudou.

Problém č. 4: Kočka při hře s vámi škrábe a kouše

Takové chování obvykle není ze strany kočky myšleno zle, jen jí musíte stanovit hranice. Proto kdykoli při hře s vámi vytáhne drápky nebo začne kousat, hru okamžitě přerušte. Pokud můžete, vyjděte z místnosti, pokud ne, otočte se ke zvířeti zády. Kočka brzy pochopí, že pro ni bude lepší drápky nevytahovat, než aby přišla o spoluhráče.

Autor článku: Petra Chmelová

New title