Hlavní obsah

Příliš mnoho přemýšlení není zdravé pro mozek

Dlouhý den strávený prací u počítače může být pro naše tělo stejně vyčerpávající jako den strávený manuální činností, tvrdí vědci. Podle odborníků totiž nadměrné přemýšlení uvolňuje v mozku toxiny, které naše tělo nutí zpomalovat.

Foto: Profimedia.cz

Přehnané přemýšlení může škodit.

Článek

Vědci sledovali chemické procesy odehrávající se v mozku u celkem 40 jedinců, z nichž 24 potřebovalo ke své práci intenzivně využívat svůj mozek, zatímco ostatní ne.

Ve skupině, která prováděla těžkou duševní práci, byly patrné známky únavy, včetně snížené dilatace zornic.

Výzkumníci také uvedli, že tito lidé měli vyšší hladiny glutamátu – chemické látky v prefrontální kůře mozku, která se hromadí v synapsích mezi neurony a zasahuje do toho, jak se zprávy šíří mozkem.

Právě přítomnost glutamátu činí další aktivaci této části mozku obtížnější a zpomaluje kognitivní funkce.

Jak si v noci užít co nejvíce pohodového spánku

Zdraví

Přetížení mozku může tak vést k tomu, že se doslova „otráví“, a to kvůli chemikáliím uvolňovaným do prefrontálního kortexu, které nutí tělo zpomalit, aby poskytlo čas na zastavení produkce těchto toxinů a jejich uvolnění.

Tento proces nejen že velmi ztěžuje pokračování v přemýšlení, ale také se projevuje únavou, protože tělo i mysl potřebují přestávku, aby se vyloučily toxiny.

Tři zásadní tipy pro lepší spánek

Zdraví

„Mnohé teorie naznačovaly, že únava je druh iluze, kterou mozek vytváří, aby nás přiměl zastavit konání čehokoli, co děláme, a obrátit se na více potěšující činnost,“ říká Mathias Pessiglione, autor studie z univerzitní nemocnice Pitie-Salpetriere v Paříži pro Telegraph.

„Naše zjištění však ukazují, že kognitivní práce má za následek skutečnou funkční změnu – akumulaci škodlivých látek – takže únava je skutečně signálem, který nás nutí přestat pracovat, ale za jiným účelem: zachovat integritu fungování mozku,“ dodává.

Spánek je jediným lékem na únavu

Pessiglione zároveň varuje, že neexistují žádné zkratky, jak zastavit únavu mozku, jediným lékem je zdřímnout si.

„Na únavu platí starý osvědčený recept: odpočinek a spánek. Existují navíc relevantní důkazy toho, že glutamát je během spánku vylučován ze synapsí,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Související články

Kdy začínáme myslet zdravěji

Když je člověk mladý a svobodný, má spoustu plánů. Hlavou se mu většinou honí myšlenky na to, co bych chtěl profesně dokázat, kam všude by se chtěl podívat...

Výběr článků

Načítám